Verstoringen in het vervoer zullen toenemen door klimaatverandering, waarschuwt overheidsadviseur

IInge 5 augustus 2023 01:22

Een adviseur van de Britse overheid waarschuwt dat verstoringen in het transport verergerd zullen worden door klimaatverandering, tenzij er meer geld wordt geïnvesteerd in de transportnetwerken in het VK. Door intensieve regenval en hittegolven zijn weg- en spoorreizen al getroffen met flitsende overstromingen, grondverschuivingen en apparatuurstoringen.

Impact van klimaatverandering op transport

De impact van klimaatverandering op de transportinfrastructuur wordt steeds duidelijker. Zowel weg- als spoorreizen ondervinden al ernstige verstoringen door extreme weersomstandigheden. Overstromingen en grondverschuivingen, veroorzaakt door intensieve regenval, evenals apparatuurstoringen als gevolg van hoge temperaturen, zijn enkele van de uitdagingen waar we nu al voor staan.

Sir John Armitt, voorzitter van de National Infrastructure Commission en voormalig CEO van Network Rail, heeft gewaarschuwd dat er meer geld moet worden geïnvesteerd in het onderhoud en de upgrades van de Britse transportnetwerken. Volgens Sir John is een van de grote uitdagingen van klimaatverandering de toenemende verstoring van reizen. Als we deze trend willen omkeren, hebben we meer investeringen nodig in onze transportnetwerken.

Er worden al stappen ondernomen om onze transportnetwerken aan te passen aan de veranderende weersomstandigheden. Zo worden spoorwegen nu uitgerust met technologie om de railtemperatuur op afstand te meten en worden spoortracks wit geschilderd om oververhitting te voorkomen. Bovendien worden nieuwe onderhoudsstandaarden geïntroduceerd voor de wegen, om ze bestand te maken tegen hitte en wateroverlast.

Weersextremen verergeren wegomstandigheden

Extreme weersomstandigheden hebben ook een directe impact op onze wegen. Hoge temperaturen kunnen het wegdek doen smelten en zware regenval kan leiden tot overstromingen van het oppervlaktewater. Dit draagt bij aan de verslechtering van de wegen en vormt een uitdaging voor de autoriteiten om deze problemen aan te pakken.

Technologische aanpassingen voor toekomstige klimaatverandering

Zowel Network Rail als National Highways nemen stappen om hun infrastructuur voor te bereiden op toekomstige klimaatveranderingen. Network Rail heeft nieuwe software ontwikkeld om plotselinge, hevige regenval te voorspellen, terwijl National Highways nieuwe drainagestandaarden introduceert die in lijn zijn met toekomstige klimaatprojecties. Deze maatregelen helpen om de veerkracht van onze transportnetwerken te vergroten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.