
Recent wetenschappelijk onderzoek stelt dat de hittegolven die Europa en de VS in juli teisterden, 'vrijwel onmogelijk' zouden zijn geweest zonder door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Wereldwijde opwarming door het verbranden van fossiele brandstoffen maakt hittegolven ook 50 keer waarschijnlijker in delen van China.
Hittegolven en klimaatverandering
Volgens een recente wetenschappelijke studie zou de hittegolf die Europa en de VS in juli teisterde, 'vrijwel onmogelijk' zijn geweest zonder door mensen veroorzaakte klimaatverandering. De wereldwijde opwarming door het verbranden van fossiele brandstoffen heeft ook de kans op een hittegolf in delen van China vijftig keer verhoogd. Deze bevindingen benadrukken het belang van adaptatie aan hogere temperaturen, aangezien deze niet langer 'zeldzaam' zijn.
Het onderzoek ontdekte dat de hittegolf in Zuid-Europa 2,5°C heter was als gevolg van klimaatverandering. Dit onderstreept de ernst van de situatie, aangezien bijna alle samenlevingen nog steeds onvoorbereid zijn op dodelijk extreme hitte. Experts waarschuwen dat landen hittebestendige woningen moeten bouwen, 'koele centra' moeten creëren voor mensen om te schuilen en manieren moeten vinden om steden te koelen, inclusief het planten van meer bomen.
In juli werden er temperatuurrecords verbroken in verschillende delen van de wereld, waaronder China, het zuiden van de VS en Spanje. Miljoenen mensen leefden dagenlang onder rode waarschuwingen voor extreme hitte. Deze gebeurtenissen onderstrepen de ernst en de omvang van de situatie.
Rol van natuurlijke weerspatronen
Het is belangrijk op te merken dat niet alle extreme weersomstandigheden onmiddellijk en direct kunnen worden gekoppeld aan klimaatverandering. Natuurlijke weerspatronen kunnen ook een rol spelen. Hoewel klimaatverandering zeker bijdraagt aan de toename van extreme weersomstandigheden, zijn er ook andere, natuurlijke factoren in het spel die de situatie kunnen verergeren.
De impact van klimaatverandering op hittegolven
De wetenschappers concludeerden dat de hittegolf in Noord-Amerika 2°C heter was en de hittegolf in China 1°C heter als gevolg van klimaatverandering. Dit benadrukt nogmaals de rol die door mensen veroorzaakte klimaatverandering speelt in het verergeren van extreme weersomstandigheden.
Toekomstige voorspellingen
Volgens de wetenschappers is de wereld sinds het pre-industriële tijdperk, voordat mensen begonnen met het verbranden van fossiele brandstoffen, 1,1°C opgewarmd. Ze waarschuwen dat als de temperatuurstijging 2°C bereikt - iets wat volgens veel experts zeer waarschijnlijk is omdat landen hun uitstoot niet snel genoeg verminderen - deze extreme hittegebeurtenissen elke twee tot vijf jaar zullen plaatsvinden.