Wetenschappers waarschuwen: Klimaatrecords brengen de Aarde op onbekend terrein

IInge 22 juli 2023 01:36

Een reeks klimaatrecords, waaronder temperatuur, oceaanwarmte en Antarctisch zee-ijs, hebben wetenschappers verontrust over de snelheid en timing. Ze vrezen dat de meest extreme scenario's zich aan het ontvouwen zijn. De wereld bevindt zich nu in onbekend terrein door de opwarming van de aarde door het verbranden van fossiele brandstoffen.

Klimaatrecords verontrusten wetenschappers

De snelheid en timing van de verschillende klimaatrecords hebben wetenschappers gealarmeerd. Hoewel het complex is om deze fenomenen direct aan klimaatverandering te koppelen, vrezen experts dat de meest extreme scenario's zich beginnen te ontvouwen. Het is een ongekende tijd waarin alle delen van het klimaatsysteem zich in recordbrekende of abnormale omstandigheden bevinden.

Heetste dag ooit opgetekend

De wereld heeft in juli haar heetste dag ooit meegemaakt, waarbij het wereldwijde gemiddelde temperatuurrecord uit 2016 werd verbroken. De gemiddelde temperatuur bereikte voor het eerst 17 graden Celsius, een direct resultaat van de aanhoudende uitstoot van broeikasgassen door het verbranden van fossiele brandstoffen. Dit is precies het scenario dat werd voorspeld in een door broeikasgassen opgewarmde wereld.

In juni van dit jaar lag de gemiddelde wereldtemperatuur 1,47°C hoger dan in een typische juni van de pre-industriële periode. Dit is het gevolg van het feit dat de mensheid sinds het begin van de industriële revolutie broeikasgassen in de atmosfeer pompt. Hoewel klimaatmodellen goed zijn in het voorspellen van langetermijntrends, hebben ze moeite met het nauwkeurig voorspellen van het komende decennium.

Extreme mariene hittegolven

De gemiddelde wereldwijde oceaantemperatuur heeft in mei, juni en juli records gebroken. Vooral de extreme hitte in de noordelijke Atlantische Oceaan baart wetenschappers zorgen. Deze marinehittegolf is iets dat we nog nooit eerder in dit deel van de Atlantische Oceaan hebben meegemaakt. Hoewel het complex is om deze hittegolf direct aan klimaatverandering te koppelen, is het duidelijk dat de wereld is opgewarmd en dat de oceanen het grootste deel van deze hitte uit de atmosfeer hebben opgenomen.

Het gebied dat in de Antarctische zee door zee-ijs wordt bedekt, heeft in juli een recordlaagte bereikt. Wetenschappers proberen de exacte link met klimaatverandering te ontrafelen. Een opwarmende wereld zou de hoeveelheid Antarctisch zee-ijs kunnen verminderen, maar de huidige dramatische vermindering kan ook te wijten zijn aan lokale weersomstandigheden of oceaanstromingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.