Wetenschappers ontdekken voor het eerst plastic in wolken

IInge 29 september 2023 14:07

Japanse onderzoekers ontdekken voor het eerst microplastics in wolken, suggererend dat plastic vervuiling bijdraagt aan klimaatverandering en alles wat we eten en drinken kan besmetten.

Microplastics in wolken: een nieuwe milieubedreiging

Microscopische plasticdeeltjes, ofwel microplastics, zijn voor het eerst ontdekt in wolken, en onderzoekers suggereren dat deze kunnen bijdragen aan klimaatverandering. Deze bevinding, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Chemical Letters, draagt bij aan het groeiende bewijs dat plasticvervuiling zich in bijna elk ecosysteem op aarde heeft genesteld.

Hoe detecteer je microplastics in wolken?

Om de aanwezigheid en soorten microplastics in de wolken te bevestigen, maakten de onderzoekers gebruik van geavanceerde beeldvormingstechnieken. Ze ontdekten negen verschillende soorten polymeren en één type rubber in de luchtgedragen microplastics. De wolken bevatten tot 14 stukken plastic per liter water, variërend in grootte van ongeveer 7 tot 95 micrometer.

Microplastics en klimaatverandering: een mogelijke link

Het onderzoek suggereert dat de overvloed aan polymeren in sommige monsters kan hebben gefunctioneerd als 'condensatiekernen' van wolk ijs en water. Condensatiekernen zijn minuscule deeltjes waarop waterdamp in de atmosfeer condenseert, wat essentieel is voor de vorming van wolken. Hierdoor zouden microplastics op grote hoogtes de wolkenvorming kunnen beïnvloeden en mogelijk het klimaat kunnen veranderen.

Er zijn tal van manieren waarop microplastics in de atmosfeer terecht kunnen komen. Mogelijke bronnen zijn stof van wegen, vuilstortplaatsen, slijtage van banden en kunstgras. Ook de oceaan kan microplastics de lucht in sturen door zeewaternevel en andere 'aerosolisatieprocessen', waarbij deeltjes licht genoeg worden gemaakt om in de lucht te worden gedragen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.