
El Nino droogte heeft geleid tot een verdubbeling van suikerprijzen. Deze situatie heeft grote gevolgen voor de wereldwijde voedselzekerheid, met name in landen zoals Nigeria waar suiker een essentieel ingrediënt is voor basisvoedsel, zoals brood. De Verenigde Naties voorspellen een afname van 2% in de wereldwijde suikerproductie in het seizoen 2023-2024.
Impact van El Nino op suikerprijzen
Het fenomeen El Nino, dat wereldwijde weerspatronen verandert en kan leiden tot extreme weersomstandigheden zoals droogte en overstromingen, heeft de prijzen van suiker doen schieten. Wetenschappers geloven dat klimaatverandering El Nino sterker maakt. Dit heeft geleid tot lagere wereldwijde voorraden na ongebruikelijk droog weer dat oogsten in India en Thailand, de op een na en op twee na grootste exporteurs, heeft beschadigd.
Volgens Fabio Palmeri, een wereldwijde grondstoffenmarkt onderzoeker bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, zal de wereldwijde productie van suiker in het seizoen 2023-24 waarschijnlijk dalen met 2% ten opzichte van het voorgaande jaar, wat neerkomt op een verlies van ongeveer 3,5 miljoen ton. Dit wordt deels toegeschreven aan El Nino. Suiker wordt ook steeds meer gebruikt voor biobrandstoffen zoals ethanol, waardoor wereldwijde suikerreserves op hun laagste niveau zijn sinds 2009.
Impact van suikerprijzen op Nigeria
In landen als Nigeria, dat 98% van zijn ruwe suiker uit andere landen koopt, heeft de hoge suikerprijs grote gevolgen. Suiker is essentieel voor de productie van brood, een basisvoedsel voor de 210 miljoen Nigerianen. Toenemende suikerprijzen betekenen minder bakkers en minder brood. Het land heeft in 2021 de invoer van geraffineerde suiker verboden, wat in strijd was met een plan om de binnenlandse suikerverwerking op te bouwen, en kondigde een project van €67 miljoen aan om de suikerinfrastructuur uit te breiden. Maar dit zijn langetermijnstrategieën. Handelaars in Abuja, zoals Abba Usman, hebben nu problemen.
Oogstschade in India en Thailand
India, dat meer dan een derde van zijn suikerrietproductie haalt uit de westelijke staat Maharashtra, heeft te kampen gehad met de droogste augustus in meer dan een eeuw. Dit heeft geleid tot een stunting van gewassen in de cruciale groeifase. De suikerproductie van India zal waarschijnlijk dit jaar met 8% dalen, volgens de Indian Sugar Mills Association. In Thailand hebben vroege El Nino effecten tijdens het groeiseizoen niet alleen de hoeveelheid, maar ook de kwaliteit van de oogst beïnvloed, zegt Naradhip Anantasuk, leider van de Thailand Sugar Planters Association.
In Thailand heeft de overheid een stijging van de suikerprijzen teruggedraaid en voor het eerst sinds 2018 prijscontroles opgelegd. Dit kan boeren ontmoedigen om suiker te verbouwen door hun inkomen te beperken. Groothandelsprijzen waren toegestaan om te stijgen om boeren te helpen omgaan met hogere kosten, deels door overheidsbevelen dat zij hun velden niet mogen verbranden, wat de oogst goedkoper maakt maar veel van Thailand in zware smog hult.
Wereldwijde suikervoorraden op laagste niveau
Volgens gegevens van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw heeft de wereld nu minder dan 68 dagen suiker in voorraad om aan haar behoeften te voldoen, vergeleken met 106 dagen toen ze begonnen te dalen in 2020. Dit is het laagste niveau sinds 2010. Ingramen van duurdere suiker eet voor sommige landen reserves op van vreemde valuta zoals dollars en euro's die ook nodig zijn om te betalen voor olie en andere cruciale grondstoffen, zegt El Mamoun Amrouk, een econoom bij de FAO.