Welke Europese landen hebben de gemakkelijkste toegang tot groene ruimtes?

IInge 4 augustus 2023 08:23

Leven nabij groene ruimtes heeft talrijke gezondheidsvoordelen, maar de toegang is ongelijk over heel Europa. Hoe kunnen we het continent groener maken?

Verkoelende effecten van groene ruimtes

Het blijkt dat groene ruimtes een eenvoudig te implementeren oplossing vormen om de hittegolven in Europa het hoofd te bieden. Onderzoek toont aan dat stedelijke bomen de temperaturen met 2 tot 10 graden Celsius kunnen verlagen, afhankelijk van de lokale omstandigheden. Maar er zijn opvallende verschillen in de toegankelijkheid van deze groene ruimtes. In Denemarken bijvoorbeeld, geeft 100% van de bevolking aan dat ze gemakkelijk toegang hebben tot groene ruimtes, terwijl dat cijfer in Malta slechts 51% is, en 77% in Portugal.

Gezondheidsvoordelen van groene ruimtes

Meer dan alleen een koelende functie, groene ruimtes worden ook geassocieerd met verhoogde gelukkigheid en betere mentale gezondheid. Ze moedigen sociale interacties aan en kunnen zelfs het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Mede hierom is het belangrijk om groene ruimtes te promoten en mensen bewust te maken van de voordelen, om zodoende openheid voor veranderingen in steden te creëren.

Planning van groene ruimtes

Het creëren van groene ruimtes in stedelijke gebieden vereist een sterke planning. Professor Cecil Konijnendijk, directeur van Nature Based Solutions, heeft de 3-30-300 regel ontwikkeld als richtlijn voor groene planning. Dit betekent dat iedereen ten minste drie bomen vanuit hun huis moet kunnen zien, er minimaal 30 procent boombedekking op wijkniveau moet zijn, en niemand meer dan 300 meter van een park of groene ruimte van minimaal één hectare mag wonen.

Sommige Europese steden, zoals Barcelona, hebben de aanbevelingen voor groene ruimtes ter harte genomen. Via het Superilla (Superblocks) project heeft de stad sinds 2016 straten afgesloten voor auto's en nieuwe parken gecreëerd op kruispunten. Dit is een radicale, maar zeer effectieve stap richting een groenere stad.

Er zijn echter nog steeds grote ongelijkheden in de verdeling van groene ruimtes in heel Europa. De toegang tot groene ruimtes is over het algemeen groter in steden in noordelijke landen dan in steden in zuidelijke en oostelijke landen. Zo heeft meer dan 80 procent van de bevolking van Stockholm toegang tot een openbaar park op korte loopafstand, terwijl in Heraklion, Griekenland, minder dan 20 procent dit heeft.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.