
Het Franse wijnbouwgemeente Vinsobres gebruikt eiken- en olijfbomen om biodiversiteit te behouden en klimaateffecten te verminderen. Deze unieke aanpak heeft zowel de ecologische diversiteit als de kwaliteit van de wijnen weten te bewaren.
Vitiforesterie: Een unieke aanpak
In de schilderachtige heuvels van Vinsobres in Zuidoost-Frankrijk maken wijnmakers gebruik van biodiversiteit om hun wijngaarden te beschermen tegen klimaatverandering. Een wijnappellation, of 'beschermde oorsprongsbenaming', is van groot belang, aangezien liefhebbers genieten van de proefnotities van de specifieke omgeving. Dit wijnappellation in de Drôme-regio heeft een unieke aanpak omarmd, waarbij zowel de ecologische diversiteit als de kwaliteit van de wijnen worden bewaard. Wijnstokken, olijfbomen en eiken groeien samen in een systeem dat bekend staat als 'vitiforesterie'. Dit systeem is uitgegroeid tot een baken van duurzaamheid en trekt bewondering van zowel milieuactivisten als wijnliefhebbers.
De rol van bomen in wijngaarden
In de wijngaard van Anaïs Vallot omringen imposante eiken de eerste wijnstokken en zorgen ze voor 'een beetje frisse lucht' tijdens de zomerhitte. De dennen, eiken en hagen die de wijnstokken omringen 'temperen de excessen van het klimaat', legt Cédric Guillaume-Corbin, een 'boer-wijnmaker' op een ander landgoed, La Péquélette, uit. Ze kunnen de wind afsnijden, vorst beperken en 'een bepaalde koelte bieden als het erg heet is', net als een parasol. 'De nabijheid van een beboste grens heeft invloed op velden tot 100 meter verderop', op het gebied van biodiversiteit, bodemleven en temperatuur, voegt hij toe. Dat is een aanzienlijk voordeel in een gebied dat last heeft van terugkerende hittegolven.
Het was gewoon gezond boerenverstand', legt Jean-Louis Piallat, de toenmalige voorzitter van het comité, uit. 'We hebben altijd gedacht dat monocultuur niet werkt en dat biodiversiteit essentieel was om de typiciteit van de wijn te behouden. Naast de botanische diversiteit die de steeneiken en truffeleiken bieden, beperken de hogere bomen - gelegen op een hoogte van 500 meter - erosie en afvoer tijdens stormen.
Groenere toekomst in wijnmaken
Vitiforestry maakt nu deel uit van een bredere trend naar agro-ecologische landbouw. Steeds meer wijnbouwers zorgen ervoor dat ze boomsoorten herintroduceren die geschikt zijn voor hun bodem. 'De wijngaard is een heel ecosysteem, een landschap: we zijn hier niet alleen om druiven te oogsten', zegt Anaïs Vallot, terwijl ze over een wijnstok buigt waarvan de bessen van groen naar wit beginnen te veranderen. Deze praktijken 'creëren beperkingen op het gebied van mechanisch werk, maar het is een keuze', zelfs als dat betekent dat er wat minder geproduceerd wordt, zegt Guillaume-Corbin. Hij is 'overtuigd' dat deze diversiteit te proeven is in de aroma's van zijn wijnen. 'Wijn vertelt het verhaal van het land en de plek waar het geboren is', zegt hij. 'Als je op een plek bent met bomen, vlinders en vogels, en niet een zee van wijnstokken die je verstikt, zal het niet hetzelfde verhaal vertellen.