
Ondanks de toenemende dreiging van bosbranden en overstromingen, verminderen landen in de EU het aantal brandweerkrachten. Waarom zet men deze stap in het midden van een klimaatcrisis?
Afname van brandweerkrachten in de EU
Terwijl het zuiden van Europa wordt geteisterd door bosbranden, daalt het aantal brandweerlieden in de EU. Volgens de statistieken van Eurostat waren er in 2022 bijna 360.000 professionele brandweerlieden, dat zijn er 2.800 minder dan in 2021. Esther Lynch, algemeen secretaris van het Europees Vakverbond (ETUC), waarschuwt dat het verminderen van het aantal brandweerlieden in het midden van een klimaatcrisis een recept voor rampen is.
Landen met de grootste afname
In de afgelopen jaren hebben 10 EU-lidstaten het aantal brandweerlieden verminderd. Frankrijk staat bovenaan de lijst met de grootste vermindering van zijn brandweermacht. Tussen 2021 en 2022 werden er 5.446 werknemers minder in de brandbestrijding. Andere landen die volgen zijn Roemenië, Portugal, Slowakije, Bulgarije, België, Letland, Zweden, Hongarije en Duitsland.
De zomer van 2023 is de heetste ooit in Europa, waardoor het risico en de gevaren voor brandweerlieden zijn toegenomen. Vakbonden waarschuwen EU-landen om essentiële diensten die nodig zijn om de effecten van klimaatverandering te bestrijden, niet te negeren. Als voorbeeld noemen zij de toegenomen kans op bosbranden door de klimaatverandering, die duidelijk zichtbaar was deze zomer.
Noodzaak van meer investeringen
Hoewel investeringen van de EU in brandbestrijdingsapparatuur een welkome stap zijn, benadrukt Jan Willem Goudriaan, algemeen secretaris van de Europese Federatie van Openbare Dienstvakbonden, de noodzaak om ook dringende personeelsproblemen aan te pakken. Landen moeten niet alleen investeren in hun brandweerdiensten om de toegenomen belasting door klimaatverandering het hoofd te bieden, maar ook in aanpassingsmaatregelen zoals bosbeheer om het risico op bosbranden te verminderen.