
Toen overstromingen Beijing bedreigden, werd besloten het water om te leiden naar de kleinere stad Zhuozhou. Deze beslissing zorgde voor verwoesting, maar ook voor verhitte gesprekken over het Chinese overstromingsbeleid en kritiek op de regering.
De verwoesting van Zhuozhou
De overstromingen in Beijing namen begin deze week een dodelijke wending, vernietigden bruggen en veegden tientallen auto's weg. De beslissing werd genomen om het woeste water om te leiden. Dit had vrijwel direct effect in de hoofdstad, maar het water moest ergens heen. Tegen dinsdag trof het Zhuozhou in de naburige provincie Hebei met een kracht die de lokale bevolking niet had verwacht. De stad was al snel afgesneden van de buitenwereld omdat de gebouwen eilanden waren geworden.
Hoewel de stad snel zonder elektriciteit en drinkwater kwam te zitten, waren de inwoners van Zhuozhou uitermate dankbaar voor de hulp van de Chinese brandweerlieden. Ondanks het verlies van bijna al hun bezittingen, waren ze opgelucht dat ze gered waren. De reddingswerkzaamheden waren echter niet zonder gevaren, aangezien er meerdere reddingswerkers in Beijing zijn overleden tijdens hun pogingen om anderen te helpen.
Wrok en ontevredenheid
Er was enige wrok in Hebei dat zij de volle kracht van deze potentieel dodelijke overstroming moesten ervaren om de crisis in Beijing te beheersen. De inwoners van Zhuozhou klaagden op sociale media dat ze niet voldoende tijd hadden gekregen om te ontsnappen toen de beslissing werd genomen om hen direct in gevaar te brengen. Deze ontevredenheid nam alleen maar toe nadat Ni Yuefeng, de partijsecretaris van Hebei, trots verkondigde dat zijn provincie zou fungeren als een 'gracht' om Beijing te beschermen.
Debat over overstromingsbeleid
Volgens Wang Weiluo, een Chinese ingenieur, heeft het Chinese overstromingscontrole-netwerk een prioriteitsvolgorde die de grote steden zoals Beijing, Tianjin en Shanghai beschermt, terwijl plattelandsgebieden aan het kortste eind trekken. Toch hebben andere experts de strategie van de Chinese regering om het water om te leiden naar 'belangrijkere gebieden' verdedigd. Cheng Xiaotao, adjunct-hoofdingenieur bij het China Institute of Water Resources and Hydropower Research, stelde dat niemand suggereert dat deze mensen opgeofferd moeten worden en dat de staat de getroffenen zal vergoeden volgens de wet.
De plotselinge en verwoestende impact van de overstromingen heeft tot oproepen geleid voor betere vroegtijdige waarschuwingssystemen in China. De zomer in Noord-China bestond tot nu toe uit maanden van extreme hitte, gevolgd door krachtige stortvloeden in gebieden die hier niet gewend aan zijn. Alleen al in Hebei moesten meer dan een miljoen mensen in veiligheid worden gebracht. De economische kosten van deze steeds vaker voorkomende natuurrampen zijn onberekenbaar. Op de lange termijn wijzen Chinese wetenschappers klimaatverandering aan als de schuldige en roepen ze op tot meer actie om een veel ergere crisis in de toekomst te voorkomen.