
De Spaanse stad Valencia vestigde gisteren een hitte-record met een temperatuur van 46.8°C, waardoor de leefomstandigheden in de mediterrane kuststad miserabel zijn geworden.
Valencia verbreekt hitte-record
Valencia, de schilderachtige stad aan de Middellandse Zee, is gisteren in de greep van een ongekende hittegolf gekomen. Het Spaanse weeragentschap Aemet bevestigde dat de luchthaven van Valencia een verbijsterende 46.8°C heeft geregistreerd, waardoor het vorige record verbroken werd. Deze extreme temperaturen hebben de stad omgevormd tot een ware oven, waardoor de leefbaarheid ernstig in het gedrang komt.
De extreme hitte maakt het bijna onmogelijk voor de inwoners van Valencia om hun dagelijkse leven voort te zetten. Naar buiten gaan tijdens de piekuren wordt afgeraden door de gezondheidsautoriteiten en veel inwoners vinden het te heet om in hun appartementen te blijven, wat aangeeft hoe onleefbaar de stad is geworden door deze ongekende hittegolf.
Dit is al de derde hittegolf die Spanje deze zomer treft. De steden Valencia en Murcia zijn bijzonder hard getroffen: acht gebieden rond deze steden zijn in 'rood alarm', wat wijst op een extreem risico door de hitte. De autoriteiten adviseren de inwoners om binnen te blijven en zich goed te hydrateren om het risico op hittegerelateerde gezondheidsproblemen te verminderen.
Klimaatverandering drijft hittegolven op
Wetenschappers hebben aangegeven dat de frequentie, duur en intensiteit van hittegolven in een stijgende lijn zitten door de verandering van het klimaat. Door de verhoogde temperaturen en de langere duur van deze periodes van extreme hitte, wordt ook het risico op bosbranden aanzienlijk vergroot. Dit is een duidelijk teken dat klimaatverandering niet langer een toekomstige dreiging is, maar een huidige realiteit die dringend moet worden aangepakt.
Bosbranden blijven Spanje teisteren
Door de aanhoudende hittegolven en droogte zijn er in Spanje al meer dan 1.300 hectare grond verbrand in minder dan een week. Volgens gegevens van het European Forest Fire Information System (Effis) hebben sinds het begin van het jaar bijna 71.000 hectare verbrand. Hoewel dit lager is dan het record van 2022, toen meer dan 300.000 hectare werd vernietigd, blijft het een ernstig probleem dat door de opwarming van de aarde wordt verergerd.