
Tijdens het bestrijden van bosbranden op het Griekse eiland Evia zijn twee piloten van de Griekse luchtmacht omgekomen. Het waterbombarderende vliegtuig stortte neer in de buurt van Platanistos.
Vliegtuigcrash eist levens van twee piloten
Bij een tragisch ongeval tijdens de bestrijding van bosbranden op het Griekse eiland Evia zijn twee piloten van de Griekse luchtmacht omgekomen. Het waterbombarderende vliegtuig crashte in de buurt van Platanistos tijdens een intensieve operatie om de branden te blussen. De piloten, Cdr Christos Moulas van 34 jaar oud en zijn co-piloot Pericles Stefanidis van 27 jaar oud, zijn bij deze crash omgekomen.
De huidige situatie is niet alleen in Griekenland te zien, maar ook in andere delen van Europa en Noord-Afrika. Een intense hittegolf heeft bosbranden veroorzaakt in regio's als Sicilië, Algerije en Tunesië. Deze omstandigheden worden in verband gebracht met de door de mens veroorzaakte klimaatverandering, waarbij extreme temperaturen en weersomstandigheden steeds vaker voorkomen.
Groeiend evacuatieaantal door voortdurende branddreiging
Met de voortdurende bedreiging van bosbranden is het alarmniveau op Griekse eilanden, waaronder het grootste eiland Kreta, verhoogd. Bewoners worden gewaarschuwd voor een 'extreem risico' op brand. Daarnaast vinden er meer evacuatievluchten plaats vanaf het eiland Rhodos. In de afgelopen dagen zijn meer dan 20.000 mensen geëvacueerd uit hun huizen en resorts als direct gevolg van de branden.
De branden beperken zich niet tot Griekenland alleen. Elders in het Middellandse-Zeegebied kampt het Italiaanse eiland Sicilië met aanhoudende bosbranden na weken van recordbrekende temperaturen. Lokale media waarschuwen dat de stad Palermo 'omsingeld' is door branden, waarbij een van de branden tijdelijk de sluiting van het vliegveld van Palermo op dinsdag heeft veroorzaakt.
Dodelijke bosbranden teisteren Algerije
In Algerije zijn de problemen vergelijkbaar. Het land heeft moeite om bosbranden langs zijn Middellandse Zeekust te beheersen, waarbij minstens 34 mensen het leven hebben gelaten. Er is een aanzienlijk aantal mensen met brandwonden en rookinhalatie, terwijl meer dan 1.500 mensen zijn geëvacueerd uit branden in 16 provincies. Dit onderstreept de ernst van de bosbrandcrisis in het Middellandse-Zeegebied.