
Wetenschappers waarschuwen dat bomen temperaturen bereiken en overschrijden waarbij ze niet langer functioneren. Een nieuw onderzoek suggereert dat 'hele kruinen kunnen afsterven' als er niet meer wordt gedaan om de temperaturen te stoppen met stijgen.
Bomen overschrijden functionele temperaturen
Wetenschappers hebben gewaarschuwd dat bomen temperaturen bereiken en overschrijden waarbij ze niet langer kunnen functioneren. Volgens een nieuw internationaal onderzoek waar de Universiteit van Plymouth aan heeft meegewerkt, kunnen 'hele boomkruinen afsterven' als er niet meer wordt gedaan om de stijgende temperaturen te stoppen. Deze bevindingen hebben ernstige implicaties, aangezien tropische bossen thuis zijn voor het grootste deel van de wereldwijde biodiversiteit en cruciale regelaars zijn van ons klimaat.
Om de effecten van verdere klimaatverandering op bossen in kaart te kunnen brengen, gebruikte het onderzoeksteam gespecialiseerde apparatuur. Hierbij werd onder andere een sensor op het Internationaal Ruimtestation gebruikt, waardoor de wetenschappers de boomkruinen op een grotere schaal konden bestuderen. Door de temperatuur van de bladeren te meten, soms zelfs elke 10 seconden, konden de onderzoekers een beeld vormen van de mogelijke impact van klimaatverandering op bossen.
Simulatie van toekomstige opwarmingsscenario's
Het onderzoek keek ook naar het mogelijke lot van tropische bossen onder toekomstige opwarmingsscenario's van klimaatverandering. Hierbij werd de impact van verhoogde luchttemperaturen en een hogere frequentie van droogte geanalyseerd. De resultaten toonden aan dat dit de verdampingskoeling van planten vermindert, de bladtemperaturen verhoogt en mogelijk de sterfte van bomen versnelt. Naarmate de bladeren in het model stierven, konden ze geen extra koeling meer bieden, waardoor de opwarming zelfs nog versnelde.