
Met de stijging van de zee-temperaturen en de opwarming van de oceaan, worden Portugese oorlogsschepen, een soort van 'valse kwallen', steeds vaker waargenomen op Britse stranden. Dit markeert mogelijk een verandering in het mariene ecosysteem.
Portugese oorlogsschepen spoelen aan in Wales
Deze week werd er een Portugese oorlogsschip ontdekt op een strand in Noord-Wales, waardoor strandgangers werden gewaarschuwd om waakzaam te zijn. Deze zeecreaturen, die nauw verwant zijn aan kwallen, hebben opvallende blauw-violette, ballonachtige drijvers en worden normaal gesproken aangetroffen in tropische en subtropische oceanen. Met de toenemende opwarming van de zeeën verschijnen ze echter steeds vaker op Britse stranden, vooral aan het einde van de zomer wanneer de zeetemperaturen pieken.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn Portugese oorlogsschepen geen enkelvoudige levende organismen zoals kwallen. Ze bestaan in plaats daarvan uit een groep individuele organismen, zoïden genaamd, die samen een kolonie vormen die een siphonophore wordt genoemd. Deze kolonies kunnen in groepen van wel 1000 individuen reizen en hebben dodelijke tentakels die wel 30 meter lang kunnen zijn, vooral gevaarlijk voor kleine vissen en garnalen.
Effect van klimaatverandering op Portugese oorlogsschepen
Dit jaar hebben meteorologen recordbrekende mariene hittegolven gemeten aan de Britse en Ierse kusten, waarbij de zeetemperaturen in juni tot vijf graden Celsius hoger waren dan normaal. De verwarming van de wateren kan ervoor zorgen dat creaties zoals kwallen, reuzenhaaien en Portugese oorlogsschepen dichter bij de kust komen en in grotere aantallen voorkomen. Het is ook mogelijk dat ze beter bestand zijn tegen de lage zuurstofniveaus in de oceaan dan andere zeedieren, waardoor ze kunnen gedijen ondanks de klimaatverandering.
Belang van Portugese oorlogsschepen in het ecosysteem
Hoewel Portugese oorlogsschepen een potentieel risico vormen voor degenen die ze tegenkomen, spelen ze een cruciale rol in het delicate ecosysteem van de oceaan. Volgens onderzoeker Bruno Ivo Magalhães van het Okeanos Marine Science Research Institute van de Universiteit van de Azoren, hebben deze 'oude' wezens een vergelijkbaar niveau van 'belang als bijen in het terrestrische ecosysteem'. Indirect zijn we voor onze overleving afhankelijk van hen.
Hoewel een wetsuit volledige lengte bescherming kan bieden tegen de steken van een Portugees oorlogsschip, is het raadzaam om niet het water in te gaan als er in de buurt een wordt gezien. Onder alle omstandigheden is het een goede regel om nooit een Portugees oorlogsschip aan te raken - zelfs als het dood lijkt, kan het nog steeds steken. Extra zorg moet worden besteed om honden weg te houden van deze creaties.