Stedelijke hitte-eilanden: Wat zijn ze en hoe kunnen we ze bestrijden?

IInge 25 augustus 2023 18:13

In de meeste Europese steden wordt de temperatuur vaak buitensporig hoog door het 'stedelijke hitte-eiland'-effect. Dit fenomeen kan gevaarlijk zijn en bijdragen aan klimaatverandering. Maar hoe kunnen we dit probleem oplossen?

Het stedelijke 'hitte-eiland'-effect uitgelegd

Heb je ooit gemerkt dat het in steden vaak veel heter is dan op het platteland? Dit komt door het stedelijke 'hitte-eiland'-effect. Dit is een fenomeen waarbij warmte wordt gevangen tussen hoge gebouwen en wordt geabsorbeerd door de grote hoeveelheden asfalt en beton die in steden te vinden zijn. Deze warmte wordt vervolgens weer in de lucht vrijgegeven. Grotere steden ervaren volgens de Copernicus Climate Change Service van de EU een sterkere hitte-stress. Stadscentra zoals die van Londen en Parijs hebben bijvoorbeeld regelmatig nachttemperaturen die ongeveer 4C hoger zijn dan hun landelijke omgeving.

Hitte-eilanden maken het leven niet alleen oncomfortabel, ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Hoge temperaturen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken zoals hitteberoerte en ademhalingsproblemen. Bovendien dragen ze bij aan de klimaatverandering. Uit onderzoek van de EU blijkt dat hogere stads temperaturen als gevolg van het stedelijke hitte-eilandeffect in de zomer van 2015 in verband werden gebracht met 6.700 vroegtijdige sterfgevallen.

Natuurlijke landschappen gevuld met bossen, grasland en rivieren absorberen of behouden de zonnewarmte niet op dezelfde manier als stedelijke omgevingen. Steden zijn typisch gemaakt van asfalt, staal en baksteen - donkere materialen die licht gemakkelijk absorberen en omzetten in warmte. Ze laten ook geen water door, waardoor ze niets hebben om ze af te koelen. De warmte die door de gebouwen wordt geabsorbeerd, wordt 's nachts weer in de lucht uitgestraald, waardoor een opwarmend effect ontstaat.

Mogelijke oplossingen voor stedelijke hitte-eilanden

Gelukkig zijn er andere manieren om het hitte-eiland effect te bestrijden. Lichtere materialen reflecteren zonlicht, dus het gebruik van deze materialen in steden kan helpen de temperaturen te verlagen. Het schilderen van daken in het wit kan bijvoorbeeld helpen gebouwen koel te houden. Wegen, trottoirs en parkeerplaatsen kunnen ook worden geverfd met een reflecterende grijze coating om de algehele temperatuur van een stad of dorp te verlagen. Ook zou het gebruik van waterdoorlatende materialen kunnen helpen.

De rol van bomen bij bestrijding van hitte

Bomen spelen ook een cruciale rol in het bestrijden van het hitte-eiland effect. Ze fungeren als natuurlijke airconditioners door waterdamp in de lucht vrij te geven. Ze bieden ook schaduw voor zowel mensen als de grond. Onderzoek toont aan dat het toevoegen van bomen aan steden de temperaturen kan verlagen met 2C tot 10C, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.