
Slovenië wordt geconfronteerd met de ergste natuurramp in zijn geschiedenis na hevige overstromingen. De schade is onvoorstelbaar, en de inspanningen om het normale leven te herstellen zullen enorm zijn.
Overstromingen veroorzaken onvoorstelbare schade
Vorige week kreeg Slovenië te maken met hevige overstromingen die werden omschreven als de 'ergste natuurramp ooit' in de geschiedenis van het land. De ontstane schade wordt geschat op meer dan €500 miljoen. Minstens vier mensen kwamen om het leven tijdens het noodweer, dat bijna een maand regen bracht in slechts 24 uur. De catastrofale weersomstandigheden hebben wegen en bruggen ontoegankelijk gemaakt en vele gebouwen onder water gezet.
Duizenden mensen geëvacueerd
Het extreme weer heeft tienduizenden huizen zonder stroom achtergelaten en heeft tweederde van het land beschadigd. Duizenden mensen werden gedwongen om hun huizen te verlaten, velen van hen werden gered door helikopters of brandweerlieden in boten. De Sloveense premier Robert Golob benadrukte, 'De schade is onvoorstelbaar, aangezien praktisch tweederde van Slovenië op de een of andere manier is getroffen en de inspanningen om het normale leven te herstellen enorm zullen zijn.'
Internationale hulp beloofd
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft beloofd te helpen en noemde de situatie in Slovenië 'hartverscheurend'. De Sloveense regering heeft de NAVO ook om hulp gevraagd in de vorm van militaire helikopters en geprefabriceerde bruggen. Ondertussen heeft Slovenië's buurland, Oostenrijk, ook te maken met hevige regenval. De extreme weersomstandigheden zijn niet beperkt tot Slovenië, heel Centraal-Europa wordt geteisterd door overstromingen en hittegolven.
Terwijl sommige delen van Centraal-Europa te maken hebben met overstromingen, kampen andere delen van het continent met hittegolven. Stijgende temperaturen hebben geleid tot een reeks bosbranden, waaronder in Midden-West Portugal en aan de Spaans-Franse grens, waar bewoners geëvacueerd moesten worden. Ook op de Griekse eilanden, en op de Italiaanse eilanden Sardinië en Sicilië, zijn branden uitgebroken. Oekraïne heeft het meeste land zien verbranden tussen 2020 en 2022 van alle EU-landen, deels als gevolg van klimaatverandering, maar ook door de oorlog met Rusland.