
Kleine, kunstmatig intelligente boxen, vastgebonden aan boomstammen in het Amazoneregenwoud, worden ingezet als nieuwste wapen tegen ontbossing. De zogenaamde 'curupiras' kunnen o.a. het geluid van kettingzagen en tractors detecteren, waarmee illegale ontbossingsactiviteiten in realtime kunnen worden opgespoord.
AI-boxen vechten tegen ontbossing
In de strijd tegen ontbossing in het Braziliaanse Amazoneregenwoud worden kleine, kunstmatig intelligente boxen ingezet. Deze boxen, genaamd 'curupiras', zijn uitgerust met sensoren en software die getraind zijn om 'de geluiden van kettingzagen en tractors, of iets dat ontbossing kan veroorzaken' te herkennen, volgens projectmanager Thiago Almeida. De naam 'curupira' is afkomstig uit de folklore en verwijst naar een boswezen dat jaagt op jagers en stropers.
Realtime detectie van ontbossing
Het unieke aan de curupiras is hun vermogen om illegale ontbossing in realtime te detecteren, een significant voordeel ten opzichte van satellietgegevens die pas na de feiten ontbossing kunnen vaststellen. Zodra de AI een bedreiging identificeert, kan deze informatie worden doorgestuurd naar een centraal punt, waar agenten in actie kunnen komen. Het systeem is ontwikkeld door Raimundo Claudio Gomes van de Amazonas State University.
Het project, gefinancierd door het Braziliaanse bedrijf Hana Electronics, heeft net zijn pilotfase afgerond met 10 prototype boxen vastgemaakt aan bomen in een dichtbebost gebied bij Manaus, de hoofdstad van de noordelijke Amazonas-staat van Brazilië. De resultaten zijn veelbelovend en het team zoekt nu naar meer financiering om honderden extra sensoren aan het systeem toe te voegen.
Kostenefficiëntie van het project
Volgens Gomes onderscheidt het Manaus-project zich van andere audiogebaseerde systemen die al in andere landen worden gebruikt door zijn relatief lage kosten. Het systeem vereist geen grote antennes voor gegevensoverdracht en elke sensor kost slechts ongeveer €200-€300 om te produceren.