Rechter erkent klimaatcrisis als 'grootste uitdaging' tijdens veroordeling van activistische wetenschappers

IInge 27 oktober 2023 08:41

Vier activisten van Scientist Rebellion zijn in Duitsland veroordeeld voor niet-gewelddadige protesten. Tijdens de uitspraak erkende de rechter klimaatverandering als 'de grootste uitdaging voor de mensheid', maar legde toch boetes op.

Veroordeling van Scientist Rebellion activisten

In Oktober vorig jaar organiseerden leden van Scientist Rebellion drie dagen van actie tegen de multinationale investeringsmaatschappij BlackRock, autofabrikant BMW en de Duitse regering. Vier van deze activisten zijn nu in Duitsland veroordeeld. Het viertal uit Spanje, de VS en Italië werd schuldig bevonden aan criminele beschadiging en huisvredebreuk. Een verdere aanklacht van dwang werd echter verworpen.

Rechter erkent klimaatcrisis als grootste uitdaging

Tijdens het proces erkende de rechter de klimaatcrisis als de 'grootste uitdaging voor de mensheid'. Hij nam daarbij in overweging dat het doel van de activisten was om aandacht te vragen voor de crisis, en niet om eigendom te beschadigen. Desondanks werden de vier activisten veroordeeld tot geldboetes van in totaal €1,680 per persoon. Als ze niet betalen, zullen ze 105 dagen in de gevangenis moeten doorbrengen.

De activisten beschuldigen de rechter ervan privé-eigendom hoger te waarderen dan leven. Ze benadrukken dat ondanks zijn erkenning van de klimaatnoodsituatie, hij hen toch moest veroordelen voor het beschadigen van privé-eigendom. Deze zaak was de eerste van meerdere tegen 16 leden van de klimaatcampagnegroep die deelnamen aan de drie niet-gewelddadige acties in oktober vorig jaar.

Noodzaak van actie om klimaatcatastrofe te voorkomen

De groep betoogde tijdens het proces dat hun acties noodzakelijk waren om een ​​klimaat- en ecologische catastrofe te stoppen. Ze wilden druk uitoefenen op de regering om in actie te komen. Een van de veroordeelde wetenschappers, Nate Rugh uit de VS, benadrukte dat 'we ons in het gevaarlijkste moment voor onze soort bevinden' en dat hij, als iemand die de wetenschap begrijpt, een morele plicht heeft om te handelen.

De acties in oktober vorig jaar waren divers. Leden van de campagnegroep goten melasse, ter vertegenwoordiging van olie, bij de ingang van de kantoren van BlackRock. Ze sneden het verkeer af bij Odeonsplatz in München en lieten zichzelf aan auto's vastlijmen bij het hoofdkantoor van BMW. Deze acties waren gericht tegen deze bedrijven en de Duitse regering voor hun rol bij het aanwakkeren van de klimaatcrisis.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.