
Een project geleid door de Ulster University wordt één van de vier nieuwe Green Transition Ecosystems (GTE's) in het VK. Rathlin Island zal dienen als innovatie-testcentrum, met als doel om bewustzijn en publieke betrokkenheid rond afvalbeheer te verhogen. Het project heeft zes doelen, waaronder het aanpakken van plastic vervuiling en duurzaam toerisme.
Samenwerking en financiële steun voor het project
Het Future Island-Island GTE project is een gezamenlijk initiatief van de Ulster University en Queen's University Belfast. Het project, dat is gefinancierd met £4.625 miljoen van de Arts and Humanities Research Council, heeft als doel om het bewustzijn en de publieke betrokkenheid rond afvalbeheer te verhogen. Rathlin Island is gekozen als innovatie-testcentrum, waar de impact en effectiviteit van de geplande initiatieven in de praktijk kunnen worden getest en geëvalueerd.
Zes doelen voor duurzaamheid
Het Future Island-Island GTE project heeft een breed scala aan ambities. Zes belangrijke doelstellingen zijn vastgesteld, waaronder het bestrijden van plastic vervuiling, het beschermen van natuurlijke habitats en het bevorderen van verantwoord afvalbeheer. Deze doelen weerspiegelen de groeiende urgentie van milieubescherming en duurzaamheid in de huidige mondiale context.
Ambitieuze doelen voor Rathlin Island
Rathlin Island heeft een ambitieus doel gesteld om tegen 2030 netto nul uitstoot te bereiken. Dit is twee decennia eerder dan het doel voor heel Noord-Ierland, dat streeft naar netto nul uitstoot in 2050. Deze ambitie toont de toewijding van het eiland aan milieubescherming en de bereidheid om een leidende rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering.
David Quinney Mee, een vertegenwoordiger van de Rathlin Development Community Association, benadrukte dat de samenwerking met dit project van onschatbare waarde is. Hij suggereerde dat Rathlin Island, dankzij zijn inzet voor duurzaamheid en innovatie, een 'best practice model' kan worden voor andere gebieden, zowel in de UK als internationaal.