
De Nederlandse regering heeft plannen om het aantal vluchten op Schiphol te beperken voorlopig opgeschort, ondanks eerdere aankondigingen om de geluidsoverlast te verminderen. Protesten van landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben tot deze beslissing geleid.
Protesten leiden tot uitstel van plannen
Na protesten van verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, heeft de Nederlandse regering besloten om de plannen voor het beperken van het aantal vluchten op Schiphol voorlopig in de ijskast te zetten. Er waren waarschuwingen dat de maatregel in strijd zou kunnen zijn met Europese wetgeving en luchtvaartovereenkomsten. De regering had vorig jaar aangekondigd het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 te willen verminderen bij Schiphol, een van de drukste luchtvaartknooppunten in Europa.
De plannen om het aantal vluchten te verminderen waren oorspronkelijk bedacht om de geluidshinder voor bewoners in de buurt van Schiphol te verminderen. Schiphol heeft in een verklaring laten weten teleurgesteld te zijn over de recente ontwikkelingen, omdat 'de lokale bewoners de dupe worden'. Volgens het vliegveld leidt het besluit tot 'meer onzekerheid, ook voor de luchtvaartsector zelf'.
Milieugroepen geschokt door besluit
Milieugroeperingen in Nederland, waaronder Greenpeace en Friends of the Earth, hebben de beslissing als 'schokkend' bestempeld. 'Hier staat zoveel op het spel. Hierdoor worden lokale bewoners in de steek gelaten en het klimaat verder opgewarmd', schrijven de organisaties. 'Dit is een grote tegenslag, maar het aantal vluchten zal verminderd moeten worden om Nederland leefbaar te houden en de klimaatcrisis aan te pakken'.