Ongekend: Wetenschappers stomverbaasd over recordhitte in september

JJanneke 5 oktober 2023 10:37

De wereldwijde gemiddelde temperatuur voor september heeft volgens de Copernicus Klimaatveranderingsdienst records gebroken met een dusdanig bizarre marge dat klimaatexperts moeite hebben dit fenomeen te beschrijven.

Recordbrekende wereldgemiddelde temperatuur in september

Na een zomer vol record-breking hitte, bleef het abnormaal hete weer doorgaan in september. Het heeft een nieuw niveau gezet voor de temperatuur boven normaal voor deze tijd van het jaar. De gemiddelde globale temperatuur van de afgelopen maand lag 0,93°C boven het gemiddelde van september 1991-2020. Dit is de warmste marge boven het gemiddelde voor een maand in de 83 jaar dat de Copernicus Klimaatveranderingsdienst gegevens bijhoudt.

De hete temperaturen waren voornamelijk het gevolg van aanhoudende en ongewone warmte in de wereldzeeën, die in september niet zo veel afkoelden als normaal en sinds de lente recordbrekend warm zijn geweest, vertelt Carlo Buontempo, de directeur van Copernicus. Ondanks dat El Nino een rol speelt, heeft klimaatverandering een grotere voetafdruk in deze warmte.

Aarde op weg naar heetste jaar ooit

Volgens Samantha Burgess, de adjunct-directeur van Copernicus, is de aarde op weg naar haar warmste jaar ooit, zo'n 1,4°C warmer dan in pre-industriële tijden. Deze afgelopen september was 1,75°C warmer dan in het midden van de 1800s. In 2015 werd wereldwijd afgesproken om toekomstige opwarming te beperken tot 1,5°C boven pre-industriële tijden.

Records leiden tot ernstige wetenschappelijke bezorgdheid

Hoewel de wereldwijde drempeldoelstelling van 1,5°C voor de lange termijn geldt en niet voor een enkele maand of jaar, uiten wetenschappers toch ernstige bezorgdheid over de records die worden gezet. Wat we nu zien is een snelle wereldwijde opwarming op een tempo dat de aarde in eeuwen niet heeft gezien, samen met El Nino, een natuurlijke klimaatcyclus die tijdelijk delen van de Stille Oceaan opwarmt en wereldwijd het weer verandert.

Volgens Friederike Otto, klimaatwetenschapper aan het Imperial College van Londen, is er geen einde in zicht aangezien nieuwe olie- en gasreserves nog steeds geopend worden voor winning. Als er meer recordhete gebeurtenissen zijn, is er geen rustpauze voor mens en natuur, geen tijd om te herstellen. Buontempo voegde eraan toe dat El Nino waarschijnlijk warmer wordt en volgend jaar zelfs hogere temperaturen zal veroorzaken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.