Noordelijkste zonnepanelen ter wereld geïnstalleerd in Arctisch gebied

JJanneke 19 september 2023 13:23

Noorwegen heeft de noordelijkste zonnepanelen ter wereld geïnstalleerd op haar Svalbard archipel, ondanks het feit dat deze regio van begin oktober tot half februari elk jaar in volledige duisternis is gehuld. Dit baanbrekende initiatief kan afgelegen Arctische gemeenschappen helpen de overgang naar groene energie te maken.

Noordelijkste zonnepanelen ter wereld geïnstalleerd

Ondanks de uitdaging van een winterseizoen dat een volledige duisternis met zich meebrengt, heeft Noorwegen de wereld verrast met de installatie van de noordelijkste grondzonnepanelen ter wereld in haar Svalbard archipel. Deze baanbrekende stap kan een opmerkelijke bijdrage leveren aan de energietransitie van afgelegen Arctische gemeenschappen naar groene energie. De zonnepanelen zijn opgesteld in zes rijen en zullen vanaf donderdag elektriciteit leveren aan het voormalige scheepsradio station, Isfjord Radio, dat nu dient als basis voor toeristen.

'Albedo'-effect verbetert efficiëntie van zonnepanelen

Hoewel de regio in de winter volledig in duisternis wordt ondergedompeld, genieten de zonnepanelen in de zomer van een overvloed aan zonlicht, met een 'middernachtzon' die nooit ondergaat. Daarnaast profiteren de zonnepanelen van het 'albedo'-effect, de reflecterende kracht van sneeuw en ijs, en lage temperaturen die hun efficiëntie verbeteren. Dit maakt het nog steeds mogelijk om een aanzienlijk deel van de energiebehoefte van het station te dekken, ondanks de winterse uitdagingen.

Ondanks de voordelen van zonne-energie, is het voor Isfjord Radio onmogelijk om volledig af te zien van fossiele brandstoffen. De regio is van begin oktober tot half februari volledig in duisternis gehuld, waardoor zonne-energie in deze periode niet haalbaar is. Store Norske, het staatsenergiebedrijf dat het project leidt, overweegt daarom ook andere alternatieven, zoals windenergie, om de groene transitie van het station verder te bevorderen.

De motivatie achter dit ambitieuze project is niet alleen gebaseerd op milieuoverwegingen, maar ook op economische factoren. Diesel is duur om te kopen en te vervoeren, terwijl zonnepanelen gemakkelijk te onderhouden zijn en niet stuk gaan. Deze voordelen maken zonne-energie tot een aantrekkelijke optie voor de energievoorziening in het Arctische gebied, ondanks de uitdagingen die het winterseizoen met zich meebrengt.

Pilotproject voor groene energietransitie

Dit project heeft niet alleen een lokale impact, maar kan ook implicaties hebben voor andere afgelegen gebieden in het Arctische gebied. Het doel is om de installatie te gebruiken als een pilotproject om te zien of de technologie gebruikt kan worden door ongeveer 1.500 andere sites of gemeenschappen in het Arctische gebied die niet zijn aangesloten op traditionele elektriciteitsnetten. Op deze manier kan het project bijdragen aan de bredere overgang naar groene energie in de Arctische regio.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.