Nieuwe methode maakt 100% recycling van elektrische autobatterijen mogelijk

IInge 17 oktober 2023 16:02

Zweedse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor het recyclen van elektrische autobatterijen. Deze methode maakt het mogelijk om 100% van het aluminium en 98% van het lithium in de batterijen te herstellen, zonder gebruik te maken van kostbare of schadelijke chemicaliën.

Beperkingen van huidige recycleermethoden

De huidige recycleermethode, bekend als hydrometallurgie, lost alle metalen in een elektrische voertuigbatterijcel op in een anorganisch zuur. Zo worden 'onzuiverheden' zoals aluminium en koper verwijderd en waardevolle metalen zoals kobalt, nikkel, mangaan en lithium teruggewonnen. Maar omdat er een klein restant aluminium en koper achterblijft, zijn er verschillende zuiveringstappen nodig, wat kan leiden tot lithiumverlies.

Efficiëntere recycling met nieuwe methode

De onderzoekers van de Chalmers Universiteit van Technologie in Zweden hebben een recycleermethode ontwikkeld die toelaat 100% van het aluminium en 98% van het lithium in elektrische autobatterijen te recupereren. Deze methode keert de huidige volgorde van het proces om en recupereert eerst het lithium en aluminium. Tegelijkertijd wordt het verlies van waardevolle grondstoffen zoals nikkel, kobalt en mangaan geminimaliseerd. Niemand is er tot nu toe in geslaagd om precies de juiste omstandigheden te vinden om zoveel lithium te scheiden met behulp van oxaalzuur, terwijl ook al het aluminium wordt verwijderd.

Gebruik van oxaalzuur in het recycleerproces

In hun recyclinglab gebruiken de onderzoekers oxaalzuur, een transparante organische vloeistof die in planten zoals rabarber en spinazie voorkomt, om de gebruikte autobatterijcellen en hun verpulverde inhoud te ontbinden. Hierbij lossen het aluminium en lithium in de batterijen op in het oxaalzuur, terwijl andere metalen als vaste stof achterblijven. De laatste stap van het proces is het scheiden van deze metalen om het lithium terug te winnen, dat vervolgens kan worden gebruikt om nieuwe batterijen te maken.

De onderzoeksgroep van Petranikova heeft vele jaren besteed aan geavanceerd onderzoek in de recycling van metalen in lithium-ionbatterijen. Ze werken samen met verschillende bedrijven om de recycling van elektrische autobatterijen te ontwikkelen. De groep is partner in grote onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, met merken zoals Volvo en Northvolt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.