
Zwitserse meteorologen hebben een recordhoogte van bijna 5.300 meter moeten bereiken om het vriespunt te registreren, terwijl het land te maken heeft met een hittegolf. Dit record sinds de metingen in 1954 onderstreept de extremen van de klimaatverandering.
Zwitserland ervaart hittegolf
Het land gaat gebukt onder een hittegolf, met temperaturen die 30°C overschrijden onder de 800 meter sinds afgelopen vrijdag. De verwachting is dat de hittegolf tot donderdag aanhoudt, met pieken tot 37°C. Deze extreme temperaturen stellen meteorologen op de proef bij het voorspellen van het weer en het begrijpen van de invloed van de klimaatverandering op dergelijke weersomstandigheden.
Het Zwitserse weerstation in Payerne bereikte een recordhoogte van bijna 5.300 meter om het vriespunt, of nulgraad-isotherm, te registreren. Dit is een record sinds de metingen begonnen in 1954. Het vorige record was 5.184 meter op 25 juli vorig jaar. Deze recordhoogte onderstreept de uitdagingen die gepaard gaan met het voorspellen van het weer en het begrijpen van de klimaatverandering.
Belang van de nulgraad-isotherm
De nulgraad-isotherm, de hoogte waarboven de temperatuur onder 0°C daalt, is cruciaal voor weersvoorspellingen en het dagelijks leven in de Alpenregio. Het beïnvloedt de ontwikkeling van vegetatie, de grenzen van sneeuwval en de watercyclus. Het begrijpen van deze isotherm en de factoren die deze beïnvloeden is dus van vitaal belang voor meteorologen en klimaatwetenschappers.