Koolstofbudget voor 1,5°C opwarming raakt voor 2030 op, waarschuwen wetenschappers

JJanneke 31 oktober 2023 16:34

Volgens een recente studie dreigt het koolstofbudget voor een wereldwijde opwarming van 1,5°C voor 2030 op te raken. Zonder vermindering van uitstoot zou dit doel onbereikbaar worden, met mogelijk catastrofale gevolgen voor het klimaat.

Klimaatrampen toenemend risico na 1,5°C opwarming

Naarmate we de grens van 1,5°C opwarming overschrijden, nemen de risico's op klimaatrampen toe. Door de aanhoudende verbranding van fossiele brandstoffen zal de wereld waarschijnlijk niet in staat zijn om onder deze internationaal overeengekomen temperatuurlimiet te blijven. Het gevolg? De meeste koraalriffen zullen verdwijnen, een cruciale ijskap zou onomkeerbaar kunnen smelten en er zouden tekorten aan water, hittegolven en sterfgevallen door extreem weer kunnen optreden.

Schoonmaken aerosolvervuiling versnelt klimaatopwarming

Een interessante paradox speelt zich af in de strijd tegen klimaatverandering. Terwijl we vooruitgang boeken in het schoonmaken van bepaalde vormen van luchtvervuiling, zoals aerosolen - kleine rokerige deeltjes die de planeet enigszins koelen - leidt dit ironisch genoeg tot snellere stijgingen van de temperatuur. Deze aerosolen maskeren namelijk de effecten van het verbranden van steenkool, olie en aardgas. Hoewel het schoonmaken van aerosolvervuiling positief is, betekent het succes ervan dus een versnelling van de opwarming.

Koolstofbudget bijna op: slechts zes jaar over

De studie berekent het resterende 'koolstofbudget', dat is de hoeveelheid fossiele brandstoffen die de wereld kan verbranden en toch nog 50% kans heeft om de opwarming te beperken tot 1,5°C sinds de pre-industriële tijd - de drempel die is vastgesteld door de Overeenkomst van Parijs in 2015. Op dit moment verbrandt de wereld iets meer dan 40 miljard metrische tonnen per jaar (en stijgende), wat betekent dat er nog maar zes jaar over zijn in het koolstofbudget als we doorgaan met ons huidige tempo.

Hoewel de koolstofbudgetlimiet nadert, betekent dit niet dat de strijd tegen klimaatverandering na zes jaar verloren is. Zoals Robin Lamboll, de hoofdauteur van de studie, opmerkt, betekent dit alleen dat als we niet al op een sterke neerwaartse trend zijn, het te laat zal zijn om die 1,5°C grens te halen. Het belangrijkste is dat we blijven vechten voor elke tiende van een graad.

Het uitputten van het koolstofbudget betekent niet dat de wereld onmiddellijk 1,5 graden warmer wordt dan in pre-industriële tijden. De werkelijke temperatuurverandering kan iets eerder of zelfs een of twee decennia later plaatsvinden. Echter, het zal gebeuren zodra het budget op is, waarschuwt Lamboll. Dit mag echter niet worden geïnterpreteerd als de enige resterende tijd om de opwarming van de aarde te stoppen. We moeten blijven vechten, elke tiende van een graad telt.

Is de 1,5°C opwarming nog te beperken?

Wereldleiders beweren nog steeds dat het beperken van de opwarming tot 1,5°C haalbaar is. Echter, hoewel technisch mogelijk, is het politiek uitdagend en onwaarschijnlijk volgens Lamboll. Klimaatwetenschapper Glen Peters van het Noorse CICERO klimaatinstituut, die niet deelnam aan het onderzoek, voegt hieraan toe dat het 1,5°C koolstofbudget zo klein is geworden dat het bijna zijn betekenis verliest. Toch benadrukt hij de noodzaak om te blijven handelen en te vechten voor elke tiende van een graad in temperatuurstijging.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.