
Van Savoie tot Andalusië, klimaatverandering heeft een ernstige impact op Europese specialiteiten zoals Parmezaanse kaas, Camargue rijst, Espelette peper, Kalamata olijven, Savoie kazen en Iberische ham. Producenten zijn nu op zoek naar oplossingen om deze lokale tradities en producten te behouden.
Klimaatverandering bedreigt Europese specialiteiten
Klimaatverandering heeft een directe impact op de gezondheid van de landbouw en veeteelt wereldwijd. In Europa worden lokale specialiteiten zoals Parmezaanse kaas, Camargue rijst, Espelette peper, Kalamata olijven, Savoie kazen en Iberische ham hierdoor ernstig getroffen. De uitdaging is nu om te werken aan oplossingen die deze lokale tradities en producten kunnen bewaren, ondanks de toegenomen temperaturen, droogte en stijgende zeeniveaus.
In Andalusië, waar de Iberische varkens rondlopen, hebben de eiken bomen, door de droogte, vorig jaar niet genoeg eikels geproduceerd. Boeren moesten hierdoor aanpassingen maken door elk varken meer ruimte te geven om te grazen. Dit is van essentieel belang om de kwaliteit van de beroemde 'pata negra bellota' ham te behouden. Een oplossing kan zijn om verschillende soorten eiken op de boerderij te hebben, zodat wanneer een bepaalde soort faalt om voldoende eikels te produceren, een andere soort dit kan compenseren.
Droogte bedreigt de productie van Savoie kazen
Net als in Andalusië, is de droogte ook in Savoie een groot probleem. De koeien die melk leveren voor de productie van Savoie kazen zoals Emmental, Tomme en Reblochon, kunnen niet meer voldoende grazen door het gebrek aan gras. Dit heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van de kazen, maar ook op de IGP (Beschermde Geografische Aanduiding) label. Warme temperaturen vormen een bedreiging voor de grasproductie, en ook het vee kan niet goed omgaan met deze hitte, wat leidt tot een verminderde melkproductie.
Stijgend zeewater bedreigt Camargue rijstvelden
In tegenstelling tot de droogte in andere delen van Europa, is er in de Camargue regio in Zuid-Frankrijk een overvloed aan zeewater. Terwijl de Middellandse Zee stijgt, dreigt haar zoutwater de rijstvelden te overspoelen. Dit kan niet alleen het gebied onvruchtbaar maken, maar betekent ook het einde voor de biodiversiteit, de fauna en flora in deze regio. Het verbeteren van het proces van het gebruik van pesticiden in zoetwater, dat vervolgens wordt geloosd in de natuurlijke omgeving, zou een mogelijke oplossing kunnen zijn.