
Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de skigebieden in Europa tegen 2100 een 'hoog risico' loopt op sneeuwtekort door de klimaatverandering. Zelfs kunstsneeuw kan dit probleem slechts gedeeltelijk oplossen. De gevolgen voor het toerisme en de skicompetities zijn enorm.
De impact van klimaatverandering op de skigebieden
De befaamde met sneeuw bedekte bergen van Europa vormen een iconisch deel van het landschap en de toeristische industrie van het continent. Echter, als de temperaturen met 2°C stijgen, zullen 53% van de Europese skigebieden waarschijnlijk te maken krijgen met een slechte sneeuwbedekking, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Climate Change. Met het huidige beleid is de wereld op weg naar 2,7°C van wereldwijde opwarming. Bij 4°C opwarming zouden 98% van de skigebieden 'hoog risico' lopen, waarschuwen de onderzoekers.
Kunstsneeuw als gedeeltelijke oplossing?
Volgens de groep experts zal kunstsneeuw alleen niet volstaan om de daling van de sneeuwbedekking te compenseren. Het maken van kunstsneeuw zou machines zoals sneeuwblazers vereisen, die nog meer van dezelfde broeikasgassen uitspugen die de aarde in de eerste plaats opwarmen. De studie auteurs benadrukken dat kunstsneeuw enkele van de belangrijkste uitdagingen belichaamt op het snijvlak van klimaatverandering adaptatie, mitigatie en duurzame ontwikkeling in de bergen.
Herhaalde en toenemende dooiperiodes in de winter hebben de afgelopen jaren veel Europese skigebieden getroffen, waardoor veel pistes zorgwekkend kaal van sneeuw zijn. Samen met het smelten van gletsjers zijn sneeuwtekorten een zichtbaar symbool geworden van de effecten van klimaatverandering. Alles, van toerisme tot professionele skiwedstrijden, heeft de gevolgen gevoeld.
Analyse van het risico op sneeuwtekort
Met de stijging van de wereldwijde temperaturen die al flirt met de doellimiet van 1,5 graden van de Overeenkomst van Parijs uit 2015, en een hogere klim schijnbaar onvermijdelijk, analyseerden de onderzoekers de impact op meer dan 2.200 skigebieden in 28 Europese landen. Ze evalueerden de veranderingen in sneeuwbedekking bij een reeks temperatuurstijgingen: 53% van de skigebieden in Europa zouden een 'zeer hoog risico op onvoldoende sneeuw' lopen bij een stijging van 2 graden Celsius.
Zoals bij de meeste inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden, zullen toeristische functionarissen en regeringsleiders waarschijnlijk moeten reageren met een mix van mitigatie - proberen de temperaturen te beperken - en aanpassing: het veranderen van gedrag voor een nieuwe realiteit op plaatsen zoals de Pyreneeën in Spanje, de Trysilfjellet in Noorwegen, de Zwitserse Alpen, of het Erciyes resort in Turkije. Dit zal ook het maken van sneeuw omvatten - en het verminderen van de uitstoot van het maken van sneeuw.