Keniaanse Maasai vrouwen zetten schadelijke cactussen om in voedsel en bio-gas

IInge 3 november 2023 13:33

In Kenia hebben Maasai vrouwen een ecovriendelijke oplossing gevonden voor een invasieve en gevaarlijke plant: het omzetten van de Opuntia cactus, schadelijk voor vee, in bio-gas en conserveermiddel, wat hen niet alleen een baan biedt, maar ook een manier van empowerment.

Cactussen bedreigen natuurlijk milieu

De wildernis van Laikipia County, nabij Nairobi, is de thuisbasis van geiten en vee die vrij rondlopen. Deze dieren worden vaak aangetrokken tot de Opuntia cactus, een invasieve soort die het natuurlijke milieu bedreigt. De cactussen, oorspronkelijk geïntroduceerd door kolonisten in de vroege 1900's als een natuurlijke barrière, zijn uitgegroeid tot een invasieve plaag die inheemse planten overvleugelt. De verspreiding van deze plant bedreigt niet alleen de flora, maar ook de fauna van de regio.

Cactus wordt omgezet in bio-brandstof

Een vrouwenorganisatie in Laikipia County zet de schadelijke cactussen om in een nieuwe onderneming: de Iloplei Twala Cultural Manyatta Women Group. Deze groep, bestaande uit 203 leden, is nu in dienst en zet de cactuspulp om in brandstof. Deze aanpak helpt niet alleen bij het uitroeien van de cactus, maar bevordert ook de milieubehoud en biedt een alternatief levensonderhoud voor de vrouwen. Zoals Rosemary Nenini, een lid van de groep, uitlegt: "We kwamen samen omdat in de Maasai cultuur, vrouwen al het huishoudelijk werk doen en niets bezitten. Dus we willen onszelf versterken."

De Loisaba Conservancy, een 58.000 hectare groot wildreservaat in Noord-Kenia, herbergt iconische soorten zoals leeuwen en wilde honden, maar heeft ook te maken met de invasieve cactus. Dieren zoals bavianen, olifanten, parelhoenders en schildpadden eten de zoete vruchten van de cactus en verspreiden de zaden. Hoewel olifanten bedreven zijn in het extraheren van het fruit uit de stekelige doorns, hebben ze soms te maken met spijsverteringsproblemen door de kleine haartjes op het fruit. Volgens Tom Silvester, de CEO van de Loisaba Conservancy, kan dit vooral bij jonge olifanten leiden tot irritatie van de darmwand en zelfs diarree.

Bestrijding van invasieve cactussen

Het bestrijden van deze invasieve cactussoort is een uitdaging, aangezien de plant zich agressief verspreidt, zelfs op kale rotsen. Traditionele verwijderingsmethoden, zoals handmatige arbeid en verbranding, hebben zich als ineffectief bewezen. Teams maken nu gebruik van zware machines om de cactus uit te roeien, en transporteren deze naar aangewezen gebieden om in diepe putten te worden begraven, waardoor de CO2-uitstoot tijdens de afbraak wordt geminimaliseerd. Deze strategie leidt tot vruchtbare zones waar inheemse planten zich kunnen regenereren en bloeien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.