
Zes jonge Portugese burgers hebben een baanbrekende rechtszaak aangespannen tegen 32 regeringen, waaronder alle EU-lidstaten, het VK, Noorwegen, Rusland, Zwitserland en Turkije, omdat ze niet genoeg inspanningen zouden hebben geleverd om de klimaatverandering tegen te gaan. De zaak, de eerste in zijn soort bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, kon verstrekkende gevolgen hebben.
Jonge Portugezen spannen baanbrekende rechtszaak aan
Een groep van zes jonge Portugese burgers heeft een baanbrekende rechtszaak aangespannen tegen 32 regeringen, waaronder alle EU-lidstaten, het VK, Noorwegen, Rusland, Zwitserland en Turkije. Ze beweren dat deze landen onvoldoende actie ondernemen tegen klimaatverandering en hun uitstoot van broeikasgassen niet genoeg verminderen om de doelstelling van het Akkoord van Parijs te halen, namelijk het beperken van de wereldwijde opwarming tot 1,5 graden Celsius. De zaak is uniek en wordt gevoerd voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
Eerste zaak van zijn soort bij het EHRM
De rechtszaak is de eerste in zijn soort die is ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Als de aanklagers succesvol zijn, zou de zaak wettelijk bindende gevolgen kunnen hebben voor de betrokken regeringen. De eerste hoorzitting in de zaak staat gepland voor later deze week. Deze zaak kan de manier waarop staten klimaatkwesties en mensenrechten benaderen, bepalen en heeft het potentieel om een sterk precedent te scheppen voor toekomstige klimaatgerelateerde juridische acties.
De jonge eisers, in de leeftijd van 11 tot 24 jaar, beweren dat de bosbranden die sinds 2017 elk jaar in Portugal voorkomen, een direct gevolg zijn van de wereldwijde opwarming. Ze stellen dat hun fundamentele mensenrechten, waaronder het recht op leven, privacy, gezinsleven en vrijheid van discriminatie, worden geschonden door de terughoudendheid van de regeringen om de klimaatverandering te bestrijden. Ze beweren dat ze al aanzienlijke impact hebben ervaren, met name door de extreme temperaturen in Portugal die hun vermogen om te slapen, zich te concentreren of te sporten beperken. Sommigen lijden ook aan eco-angst, allergieën en ademhalingsproblemen, waaronder astma.
In afzonderlijke en gezamenlijke reacties op de zaak beweren de regeringen dat de eisers niet voldoende hebben aangetoond dat ze hebben geleden als direct gevolg van klimaatverandering of de Portugese bosbranden. Ze stellen dat er geen bewijs is dat klimaatverandering een direct risico vormt voor het menselijk leven of de gezondheid en betogen ook dat het klimaatbeleid buiten de rechtsbevoegdheid van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens valt.
Mogelijke gevolgen van de EHRM-uitspraak
Een uitspraak van het EHRM zou de 32 regeringen in één keer wettelijk binden om hun klimaatacties te versterken door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en fossiele brandstoffen uit te faseren. Het zou ook invloed hebben op binnenlandse rechtbanken die op zoek zijn geweest naar richtlijnen van het EHRM voor zaken gerelateerd aan klimaatverandering. Er wordt een uitspraak verwacht binnen negen tot achttien maanden.