
De Welshe wijnscène beleeft een opleving, mede dankzij klimaatverandering. Er zijn nu ongeveer 40 wijngaarden, velen met prijzen, en klimaatverandering is één van de redenen voor hun succes.
Klimaatverandering stimuleert Welshe wijnproductie
De wijnindustrie in Wales, die dateert van anderhalve eeuw geleden, heeft een hernieuwde bloei doorgemaakt. Er zijn momenteel ongeveer 40 wijngaarden, en velen van hen hebben prijzen in de wacht gesleept. De klimaatverandering speelt een cruciale rol bij deze opwaartse trend. De stijgende temperaturen hebben bijgedragen aan de verbetering van de groeiomstandigheden voor de wijnstokken, wat op zijn beurt leidt tot een betere wijnproductie.
Naast klimaatverandering hebben economische factoren en een beter begrip van de geschiktheid van het leefgebied bijgedragen aan de groei van de Welshe wijnindustrie. Een voorbeeld hiervan is de bekroonde teler Woody Lennard, die met succes vijf acres land op de Montgomery Vineyard in Powys beheert. Deze groei wordt verder ondersteund door de implementatie van geavanceerde landbouwtechnieken en een beter begrip van de bodem- en klimatologische omstandigheden in de regio.
Innovatie in wijnvariëteiten bevordert diversiteit
Robb Merchant, van de White Castle Vineyard in Abergavenny, Monmouthshire, is een innovator in de Welshe wijnindustrie. Hij experimenteert met wijnstokvariëteiten die nog nooit eerder in Wales zijn gebruikt, met name voor de productie van rode wijnen. Deze vernieuwende aanpak heeft niet alleen geleid tot unieke wijnen, maar geeft ook aan hoe de Welshe wijnindustrie zich blijft ontwikkelen en aanpassen aan nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.
Volgens Christie Hayes, waarnemend sommelier bij het met een Michelin-ster bekroonde Beach House in Gower, kan Wales niet concurreren met de prijzen van supermarktwijn. De opbrengst is simpelweg niet genoeg om prijsconcurrentie mogelijk te maken. Maar waar Wales wel mee kan concurreren, en dat ook doet, is kwaliteit. Ondanks de hogere prijs, welke varieert van 20 tot 30 pond per fles, is de Welshe wijn geliefd bij wijnliefhebbers dankzij de unieke smaken en hoge kwaliteit.
Duurzaamheid: een extra pluspunt van Welshe wijn
Een ander belangrijk selling point van Welshe wijn is de duurzaamheid ervan. Welshe wijnen hebben minder 'voedselkilometers', wat betekent dat ze minder ver hoeven te reizen om de consument te bereiken, resulterend in een lagere CO2-voetafdruk. Daarnaast wordt de wijn lokaal geproduceerd met behulp van duurzame landbouwmethoden. Dit maakt Welshe wijn tot een milieuvriendelijker alternatief, wat aantrekkelijk is voor consumenten die zich bewust zijn van milieu-issues en duurzaamheid.