
Extreme weersomstandigheden hebben een verwoestende invloed op de landbouw in Europa. De productie van fruit, brood en pizza loopt gevaar door overstromingen, hagel, recordbrekende temperaturen en plaaginsecten. Dit artikel belicht hoe dit probleem ons eten raakt en welke oplossingen er zijn om onze voedselvoorziening te beschermen.
Zware klap voor perenoogst in Italië
Volgens de Italiaanse boerenvereniging Coldiretti heeft extreem weer een groot deel van de Italiaanse oogst verwoest. Ze melden dat zes van de tien peren uit de Italiaanse boomgaarden zijn verdwenen. Dit wijten ze aan overstromingen, hagelbuien, recordbrekende hoge temperaturen en niet-inheemse insectenaanvallen. Door een daling van 63% in de perenopbrengst in Italië is de totale voorraad in Europa met 13% gedaald. Ook in Frankrijk is de oogst van peren getroffen, waar de oogst met 23% is gedaald.
En het zijn niet alleen de peren die lijden onder de extreem wisselvallige weersomstandigheden in Italië. Druiven, watermeloenen, abrikozen, tomaten en aubergines hebben ook aanzienlijke verliezen geleden. Deze verliezen tonen aan dat de effecten van klimaatverandering een ernstige bedreiging vormen voor onze voedselvoorziening, waar we dringend oplossingen voor moeten vinden.
Het zijn niet alleen de fruitgewassen die de gevolgen van extreem weer voelen. Ook de productie van tarwe, melk en wijn is gedaald. Volgens analyses van Coldiretti zijn de productieniveaus van tarwe en melk met 10% gedaald en is de wijnproductie met 14% afgenomen vergeleken met het voorgaande jaar. Dit duidt op een brede impact op de voedselproductie.
Ineenstorting van honingproductie door hitte
De hitte heeft ook verwoestende gevolgen gehad voor de bijen, wat weer een enorme impact heeft op de productie van honing. Door de warmte zijn de bijen te 'uitgeput' om de planten te bestuiven. Dit heeft geleid tot een daling van maar liefst 70% in de honingproductie. Dit is niet alleen een klap voor de honingindustrie, maar het heeft ook brede ecologische implicaties, aangezien bijen een cruciale rol spelen in de bestuiving van gewassen.
Boeren zetten technologie in tegen klimaatverandering
In reactie op de verwoestende weersomstandigheden zetten boeren steeds vaker technologie in om hun oogst te beschermen en water te besparen. Ze gebruiken drones en satellieten om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Deze technologieën stellen hen in staat om de groei van hun gewassen nauwkeurig te volgen en tijdig in te grijpen wanneer er problemen worden gedetecteerd. Dit toont aan dat innovatie en technologie essentieel zijn in de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Tekorten en prijsstijgingen dreigen
De impact van de klimaatverandering op de voedselproductie heeft niet alleen gevolgen voor de boeren, maar ook voor de consumenten. Door de verminderde oogst kunnen er tekorten ontstaan en kunnen de prijzen stijgen. Eerder dit jaar werden Britse consumenten al geconfronteerd met lege fruit- en groenteschappen en opgeblazen prijzen nadat ongewoon weer de oogsten in Spanje en Marokko had verstoord.