Groene maaltijden: 6 strategieën om de CO2-uitstoot van ons eten te verminderen

IInge 29 juli 2023 08:22

Voedsel is verantwoordelijk voor een derde van de door de mens veroorzaakte broeikasgassen. Er zijn echter maatregelen die we kunnen nemen om een duurzamere toekomst tegemoet te gaan. In dit artikel belichten we zes strategieën om de CO2-uitstoot van onze maaltijden te verminderen.

Voedselproductie en klimaatverandering

Als we denken aan de oorzaken van klimaatverandering, komen auto's, privéjets en oliewinning vaak als eerst in gedachten. Maar het voedsel op ons bord is net zo belangrijk. Volgens schattingen van de VN is een derde van alle door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies afkomstig van het wereldwijde voedselsysteem. Toch is er reden tot hoop: tijdens de klimaatconferentie van vorig jaar werd voor het eerst een voedselsysteem paviljoen opgericht. Voedsel staat nu hoger op de klimaatagenda dan ooit tevoren.

Voedselverspilling en wereldvoeding

Volgens het Wereldvoedselprogramma zouden we, als we al het momenteel verspilde voedsel zouden gebruiken, genoeg hebben om wereldwijd twee miljard extra mensen te voeden. Dat betekent dat we al genoeg voedsel produceren om de voorspelde wereldbevolking van 9,8 miljard in 2050 te voeden. Het verminderen van verspilling is echter cruciaal om dit te realiseren. Zo zijn Europa, Noord-Amerika, China, Japan en Korea verantwoordelijk voor 58% van alle voedselverspilling op boerderijen, ondanks dat hier maar 37% van de wereldbevolking woont.

Regeneratieve landbouw wereldwijd

De biologische landbouw in de EU neemt jaar na jaar toe, en in 2020 groeide het totale areaal landbouwgrond onder biologische productie in de EU tot 14,9 miljoen hectare. Regeneratieve landbouw, dat zich richt op het herstellen van landbouwgrond door natuurlijke cycli te volgen en bodems te herstellen, wint ook aan populariteit. In het Verenigd Koninkrijk is er zelfs een regeneratief landbouwfestival, Groundswell, dat boeren leert hoe ze regeneratieve methoden in de praktijk kunnen brengen.

One Health-beweging

Naast regeneratieve landbouw is het begrijpen van de onderlinge verbanden tussen menselijke, dierlijke en planeetgezondheid ook belangrijk als we een veerkrachtiger systeem willen creëren. De One Health-beweging, met leden als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, erkent dat menselijke, milieu- en diergezondheid allemaal met elkaar verweven zijn.

Gekweekt vlees als alternatief

Terwijl de One Health-beweging probeert de negatieve impact van de vleesindustrie te verminderen, richten sommige voedingsexperts zich op het volledig afschaffen van de intensieve veehouderij. Volgens Philip Lymbery, CEO van Compassion in World Farming, kunnen kweekvlees en celcultuurtechnologie een groot deel van de oplossing zijn. Hoewel de productiekosten van gekweekt vlees momenteel nog hoog zijn, kunnen verder onderzoek en investeringen op lange termijn de kosten verlagen.

Ook de houding ten opzichte van dierenwelzijn is aan het veranderen. De recente campagne tegen de opening van 's werelds eerste octopusboerderij op de Canarische Eilanden toont aan dat de erkenning van dierlijk bewustzijn aan het groeien is. In EU-wetgeving is dierlijk bewustzijn zelfs vastgelegd, waarbij alle lidstaten verplicht zijn om rekening te houden met dierenwelzijn bij het formuleren van beleid.

Ondanks de uitdagingen behalen activisten en campagnegroepen grote overwinningen. Greenpeace speelde een belangrijke rol bij het vormgeven van het VN-Oceanenverdrag, dat tot doel heeft tegen 2030 minstens 30% van de oceaan te beschermen. Grassroots-organisaties zoals de Granville Community Kitchen helpen gemeenschappen te versterken en vechten voor voedselrechtvaardigheid op lokaal niveau.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.