
Griekse bosbranden hebben in juli een gebied groter dan Londen verwoest, waarbij een hoeveelheid CO2 werd uitgestoten gelijk aan die van meer dan 222.000 auto's die een jaar lang rijden. De branden zijn aangewakkerd door klimaatgedreven hittegolven en hebben gezorgd voor de hoogste CO2-uitstoot van het land in 21 jaar.
Verwoestende impact van Griekse bosbranden
Afgelopen maand hebben de door het klimaat aangestoken bosbranden in Griekenland een gebied van 190.200 hectare, groter dan Londen, verwoest. Volgens de laatste schadebeoordeling zijn er in totaal 1.470 bosbranden door het land geraasd. Deze vuren hebben een megaton (een miljoen ton) CO2-uitstoot in de atmosfeer losgelaten, wat gelijk is aan de vervuiling van 222.500 auto's die een jaar lang rijden, 500.000 kg verbrande steenkool of 2,3 miljoen vaten geconsumeerde olie.
Hittegolf verergert bosbranden
Tussen 15 en 31 juli vonden zeven grote bosbranden plaats in Griekenland, waaronder op de eilanden Corfu en Rhodos. Hoewel het aantal bosbranden deze zomer niet ongewoon was, zorgde de door het klimaat aangedreven hittegolf ervoor dat ze zich met abnormale intensiteit verspreidden. Volgens het Europese Bosbrandobservatorium is ongeveer 222.577 hectare - bijna 2% van het totale land van Griekenland - al vernietigd door bosbranden sinds het begin van 2023, al 30% meer dan het jaarlijkse gemiddelde.
Het is niet alleen de lokale bevolking in Griekenland die waakzaam moet zijn voor luchtvervuiling. Prognoses van deeltjesmateriaal en andere vervuilende stoffen geassocieerd met bosbrandemissies hebben aangetoond dat rook zuidwaarts wordt getransporteerd over de Middellandse Zee. Beelden van verschillende satellieten hebben dit bevestigd. Het volgen van het rooktransport is essentieel om de juiste maatregelen te nemen om eventuele mogelijke impact te minimaliseren.
Zorgen om biodiversiteitsverlies
Het zal tijd kosten om de volledige milieu-impact van de bosbranden in Griekenland en elders in Zuid-Europa deze zomer te beoordelen. Naast de enorme hoeveelheid emissies die door de intense branden zijn vrijgekomen, is het verlies van biodiversiteit in deze fragiele ecosystemen een groeiende zorg voor veel milieudeskundigen.
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis omschreef de situatie in zijn land vorige week als een 'oorlog'. Hij waarschuwde dat de klimaatcrisis zich overal in de Middellandse Zee zal manifesteren met grotere rampen. Hij voegde eraan toe dat de klimaatcrisis misschien een realiteit is, maar geen excuus kan zijn. Hij drong erop aan dat het land meer stappen moet ondernemen om zo veel mogelijk de effecten van een realiteit die we al beginnen te voelen, te verzachten.