
Griekenland maakt plannen bekend om zijn eerste offshore windparken te bouwen. De turbines kunnen tegen 2030 genoeg energie opwekken om 1,5 miljoen huizen van stroom te voorzien.
Eerste Griekse offshore windparken in de maak
Griekenland, dat deze zomer zwaar getroffen werd door door klimaat gedreven bosbranden, is druk bezig met het plannen van zijn eerste offshore windparken. Het mediterrane land is op zoek naar manieren om af te stappen van fossiele brandstoffen. Onder een ontwerpplan om tegen 2030 2 gigawatt aan offshore windenergie te installeren, wordt nu gekeken naar gebieden voor privéontwikkeling. Dit zou genoeg zijn om ongeveer 1,5 miljoen huizen van stroom te voorzien.
Ontwikkeling van windenergie cruciaal voor Griekenland
Volgens Theodore Skylakakis, de minister van Energie en Milieu, biedt Griekenland door zijn strategische locatie en klimatologische kenmerken aanzienlijke voordelen wat betreft zonne- en windpotentieel, met name offshore. De ontwikkeling van deze projecten is een nationale prioriteit, niet alleen omdat ze een beslissende bijdrage zullen leveren aan onze energieonafhankelijkheid, maar ook omdat ze ons in staat stellen om in de toekomst groene energie te exporteren, voegde hij eraan toe tijdens een lanceringsevenement voor het ontwerp van het Nationaal Programma voor de Ontwikkeling van Offshore Windparken.
Het ontwerpprogramma van Griekenland omvat 25 geschikte ontwikkelingsgebieden die samen een totale oppervlakte van 2.712 vierkante kilometer beslaan in de Egeïsche, Ionische en Middellandse Zee. Deze sites zullen in twee tijdvakken beschikbaar worden gesteld, sommige tussen 2025 en 2032, en sommige later. De locaties, met een geschatte minimale capaciteit van 12,4 gigawatt, bevinden zich in oost-Kreta, zuid-Rhodos, de centrale Egeïsche Zee, de Evia-Chios-as en de Ionische Zee.
Er zijn zorgen vanuit milieugroepen dat offshore windparken schadelijk kunnen zijn voor de natuur, met name tijdens de bouwfase. Er is gewaarschuwd dat deze windparken niet in ecologisch gevoelige gebieden moeten worden gebouwd. HEREMA, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het programma, stelt dat het 20 uitsluitingscriteria heeft toegepast om deze gebieden en mariene activiteiten in Griekse wateren te beschermen. Daarnaast is er rekening gehouden met nationale veiligheid, luchthavens, toeristische activiteiten en aquacultuurgebieden.
Economische voordelen van offshore windenergie
Het bereiken van het doel van 2 gigawatt aan offshore wind wordt verwacht te vereisen investeringen van meer dan €6 miljard. Maar volgens een afzonderlijke studie over de economische voordelen, kan de inzet van offshore wind de GDP van het land tot €1,9 miljard per jaar gemiddeld tussen 2024 en 2050 verhogen, en tot 44.400 banen per jaar ondersteunen. De uiteindelijke goedkeuring van het plan wordt verwacht tegen het einde van het jaar, waarna de aangewezen gebieden officieel zullen worden aangeduid aan het einde van 2024.