
Bosbranden blijven Griekenland teisteren met verwoestende gevolgen voor het milieu. Europa's zomerbranden hebben bosgebieden die in staat waren jaarlijks 2,3 miljoen ton CO2 te absorberen, vernietigd.
Verwoestende bosbranden blijven woeden
Het is de vierde dag van een verwoestende bosbrand in het noordoosten van Griekenland, met 18 doden tot gevolg. Ondertussen zorgen de nabije branden rond Athene voor een rookgordijn over de stad en noodgedwongen evacuaties, waaronder in het noordwestelijke district Ano Liosia.
EU wijst klimaatverandering aan als boosdoener
Europese autoriteiten wijzen klimaatverandering aan als de hoofdoorzaak van de stijgende frequentie en intensiteit van bosbranden. Het jaar 2022 wordt gemarkeerd als het op één na ergste jaar in de geschiedenis qua brandschade, slechts overtroffen door 2017.
De Italiaanse Vereniging van Milieugeologie (SIGEA) meldt dat deze zomer meer dan 1.100 branden hebben gewoed in Europa en 2.842 vierkante kilometer hebben verslonden, dit is aanzienlijk meer dan het jaarlijkse gemiddelde van 724 branden van 2006 tot 2022.
Bosbranden vernietigen CO2-absorberende bossen
De zomerbranden hebben bossen vernietigd, die het vermogen hadden om jaarlijks 2,3 miljoen ton CO2 te absorberen. Daarnaast staan ook de lokale fauna en ecosystemen onder grote druk door de aanhoudende branden.
Griekenland heeft noodgedwongen hulp gevraagd aan het civiele beschermingsmechanisme van de Europese Unie om deze crisis te bestrijden. In de tussentijd worden ook andere landen zoals Spanje en Italië geteisterd door gelijksoortige brandhaarden.