
Nieuw onderzoek toont aan dat bijna een derde van de Zwitsers hun dagelijkse gewoontes hebben veranderd als gevolg van de Fridays for Future klimaatstakingen van Greta Thunberg. Deze veranderingen betreffen met name transport, aankopen en recyclinggewoonten.
Fridays for Future beïnvloedt Zwitserse gewoontes
De Fridays for Future beweging, geïnitieerd door Greta Thunberg, heeft een aanzienlijke impact op de maatschappij. Uit een studie van de Swiss Federal Institute of Technology Lausanne (EPFL) blijkt dat zo'n 30% van de Zwitserse inwoners veranderingen heeft aangebracht in hun transport, aankoop- en recyclinggewoonten naar aanleiding van de protesten. Deze bevindingen benadrukken de potentie en invloed van collectieve actie op sociaal niveau.
De 'school strike for climate' begon in de zomer van 2018 toen Greta Thunberg besloot school te staken om politieke actie over de klimaatcrisis te eisen. Binnen een jaar groeide dit initiatief uit tot een globale beweging, met betrokkenheid van zo'n 4 miljoen studenten uit 150 verschillende landen. Hoewel Greta's schoolprotestdagen voorbij zijn na haar afstuderen in juni, blijft haar erfenis levend met honderden stakingen die elke vrijdag over de hele wereld plaatsvinden.
Grootste veranderingen in transport, aankopen en recycling
Het onderzoek toont aan dat de schoolklimaatstakingen leidden tot significante veranderingen in de dagelijkse gewoontes van de Zwitserse bevolking. Deelnemers aan de enquête rapporteerden grootste veranderingen in hun transportgewoonten, aankoopgedrag en recyclingpraktijken. Hierbij ging het vooral om het zoeken naar alternatieven voor autorijden, zoals fietsen of wandelen, het vermijden van vliegreizen door vakantiebestemmingen dichterbij huis te kiezen en een toenemende focus op duurzame en lokale producten.
Niet enkel transportgewoonten werden aangepast, ook het aankoopgedrag van de Zwitsers veranderde door de Fridays for Future beweging. Deelnemers aan de studie gaven aan dat ze vaker kozen voor lokale en biologische producten, meer vegetarische maaltijden consumeerden en zich meer inspanden om plastic afval te verminderen. Deze bevindingen onderstrepen nogmaals hoe collectieve actie kan leiden tot significante veranderingen op individueel niveau.
Toename van bewustzijn en individuele actie
De studie toont aan dat collectieve acties zoals de Fridays for Future beweging de maatschappij kunnen beïnvloeden en leiden tot bewustwording en verandering op individueel niveau. Hoofdonderzoeker Livia Fritz benadrukt dat de bevindingen laten zien dat mensen zich meer bewust zijn geworden van de impact van hun eigen gedrag op het milieu en dat er belangrijke verschuivingen gaande zijn op individueel niveau.