
Zuid-Frankrijk wordt zwaar getroffen door droogte naarmate Europa blijft worstelen met recordbrekende hittegolven. Deze week zijn de watervoorraden van meer dan 300.000 inwoners verstoord, met sommige gebieden nu afhankelijk van getankerd water of flessenwater.
Extreme droogte treft Zuid-Frankrijk
Zuid-Frankrijk wordt hard getroffen door een ernstige droogte, veroorzaakt door recordbrekende hittegolven in Europa. Door hoge temperaturen en lage regenval zijn er problemen ontstaan met de zoetwatervoorziening in het hele land. Deze week hebben meer dan 300.000 inwoners te maken gekregen met verstoringen in hun watervoorziening. Sommige gebieden zijn nu afhankelijk van water dat per tanker wordt aangevoerd of van flessenwater.
El Niño en broeikasgassen veroorzaken droogte
De droogte in Frankrijk en heel Europa wordt aangedreven door het El Niño-weerpatroon en de effecten van broeikasgasemissies op het milieu. Net als veel andere landen in Europa, kampt Frankrijk met ongewoon heet weer gedurende de hele zomer. In juni classificeerde het Europees Droogteagentschap een derde van het continent als zijnde in droogteomstandigheden, met 10% van Europa in een crisisstatus.
De lage waterstanden in Frankrijk zijn het gevolg van meer dan een jaar hogere dan gemiddelde temperaturen. De grond is te droog om het regenwater vast te houden, wat het ineffectief maakt bij het aanvullen van de watertafels. Ondanks enige regenval in de afgelopen maanden, loopt het meeste water weg of wordt het geabsorbeerd door planten. Hierdoor is het van weinig hulp voor de watertafels.
Waterleveringsproblemen nog steeds ernstig
Hoewel de huidige leveringsproblemen in de zomer ernstig zijn, zijn ze niet zo ernstig als vorig jaar toen bijna 700 divisies een deel van elke dag zonder water zaten. Volgens Christophe Béchu, de minister van Ecologische Transitie, is het onwaarschijnlijk dat de watertafels voldoende zullen herstellen om de drinkwatervoorziening te compenseren, zelfs als ze verbeteren.
Droogte 2023 mogelijk erger dan vorig jaar
Prognoses suggereren dat de droogteproblemen van Frankrijk in 2023 erger kunnen worden dan in 2022, na een uitzonderlijk droge winter. Echter, dankzij maatregelen die in de zomer van 2022 zijn opgezet, heeft het ministerie kunnen anticiperen op de complexe situatie.
Veel landen in heel Europa hebben te maken met stijgende temperaturen, met name Italië, Sicilië, Turkije en Griekenland zijn hard getroffen. Dit heeft geleid tot bosbranden en in sommige plaatsen een overvloed aan water, wat zorgt voor plotselinge overstromingen. Terwijl sommige landen worstelen met een gebrek aan water, ervaren andere landen een overvloed aan water. In Midden-Europa zijn Slovenië, Oostenrijk, Georgië en Hongarije getroffen door flitsvloeden die gebouwen en bruggen hebben vernietigd en voertuigen hebben weggespoeld.