
Een nieuwe ranglijst heeft 22 Europese steden de hoogste score gegeven voor hun transparantie en gedurfde klimaatacties. De CDP, een non-profit organisatie die het wereldwijde systeem beheert waar landen, bedrijven en overheidsinstanties hun milieueffecten bekendmaken, heeft zijn jaarlijkse lijst van milieuvriendelijke steden gepubliceerd.
Europese steden behalen A-lijst klimaatleiderschap
In de nieuwste ranglijst van de CDP, een non-profitorganisatie die het wereldwijde systeem beheert waarin landen, bedrijven en overheidsinstanties hun milieueffecten rapporteren, zijn 22 steden in Europa erkend voor hun leiderschap op het gebied van klimaatverandering. Bijna een vijfde van de door de CDP gerangschikte Europese gemeenten heeft dit jaar een plekje op de prestigieuze 'A-lijst' veroverd. deze lijst erkent steden die de hoogste scores hebben behaald voor hun transparantie en gedurfde acties tegen klimaatverandering.
Nordic landen domineren de lijst
Noord-Europese landen, ook wel de Nordic landen genoemd, lopen voorop, met meer dan de helft van de toonaangevende steden in continentaal Europa voor 2023. Deze steden zetten ambitieuze stappen in hun aanpak van de klimaatverandering, en hun inspanningen worden door de CDP hoog gewaardeerd. Het is een duidelijk teken dat duurzame ontwikkeling en klimaatactie leeft in deze regio.
Zowel grote stedelijke centra als kleinere steden in Europa komen voor op de lijst van de CDP. In continentaal Europa zijn 112 steden beoordeeld door de CDP, waarbij bijna 20 procent een A-rating ontving. Dit toont aan dat zowel grote als kleine steden in Europa serieuze stappen zetten in hun aanpak van de klimaatverandering en hun inspanningen om een duurzame toekomst te realiseren.
Nordic steden blinken uit in milieurapportage
Nogmaals, de Nordic steden nemen het voortouw als het gaat om milieurapportage en actie. Twaalf steden verspreid over Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland hebben een plaats veroverd op de A-lijst voor 2023. Deze steden zetten niet alleen in op transparantie in hun milieurapportages, maar ondernemen ook concrete actie om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.
Parijs mobiliseert burgers voor klimaatactie
Wat doen de Europese steden tegen klimaatverandering? Paris is erkend voor zijn inspanningen om zijn burgers te mobiliseren. Bijna 27.000 klimaatvrijwilligers nemen deel aan informatieve bijeenkomsten en trainingssessies. Ze verspreiden kennis over mitigatie en aanpassing in hun gemeenschappen en bevorderen duurzame praktijken. Dit toont aan dat betrokkenheid van burgers een cruciale rol speelt in de strijd tegen klimaatverandering.
De Duitse stad Münster verhoogt het bewustzijn van hoe klimaatverandering het leven van zijn burgers beïnvloedt door middel van klimaatwandelingen. Deze stadstours betrekken lokale mensen in het aanpassingsproces en moedigen hen aan om in hun dagelijks leven actie te ondernemen. Dit is een innovatieve en directe manier om burgers te betrekken bij duurzaamheids- en klimaatacties.