
Onderzoek suggereert dat het onvermijdelijke einde van de kolenindustrie niet noodzakelijkerwijs tot economische en sociale turbulentie moet leiden. Er worden immers miljoenen groene banen gecreëerd, vooral in landen als China en India.
Bescherming van werknemers tijdens de energietransitie
Hoewel steenkool geleidelijk aan wordt uitgefaseerd, moeten overheden proactieve maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de werknemers in de sector niet de dupe worden van de energietransitie. Dit omvat het plannen voor de sluiting van mijnen en het ondersteunen van de werknemers tijdens deze moeilijke overgang.
Vooropgesteld, China en India zullen het grootste deel van de banenverliezen te verduren krijgen als de kolenindustrie verder wordt uitgefaseerd. Het is belangrijk dat deze landen proactieve stappen ondernemen om alternatieve groene werkgelegenheid te creëren en de werknemers in de kolenindustrie de kans geven om over te stappen naar deze nieuwe banen.
Toekomst van de kolenindustrie
De kolenindustrie zal het aantal werknemers drastisch moeten verminderen als we de opwarming van de aarde willen beperken tot 1,5C. Het is essentieel dat er plannen worden gemaakt om deze werknemers naar nieuwe groene banen te helpen overgaan.
Explosieve groei van groene banen
Terwijl de kolenindustrie afneemt, zullen er nieuwe kansen ontstaan in de groene sector. De groene banenboom kan tegen 2030 leiden tot een explosieve groei van wereldwijde werkgelegenheid in hernieuwbare energie tot meer dan 38 miljoen. Dit biedt hoop voor werknemers die momenteel in de kolenindustrie werken.