
De wereld heeft zijn eerste methanol-aangedreven containerschip ontvangen in de haven van Felixstowe. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in de scheepvaartindustrie, gezien de groene profiel van het schip en de ambitie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Eerste methanol-aangedreven containerschip arriveert in Felixstowe
De Laura Maersk, het eerste containerschip ter wereld dat op methanol vaart, heeft aangemeerd in de haven van Felixstowe, de drukste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk. Het schip, dat eerder dit jaar werd gelanceerd, is door velen beschreven als een 'historische mijlpaal' voor de wereldwijde scheepvaartindustrie vanwege zijn duurzame kenmerken. De motor van het schip kan draaien op methanol, een niet-aanhoudende chemische stof die in het milieu wordt afgebroken.
De zero-emissie ambitie van Maersk
Maersk, het logistieke bedrijf dat eigenaar is van het schip, heeft zichzelf ten doel gesteld om tegen 2040 netto nul broeikasgasemissies te bereiken. Om dit doel te bereiken, heeft het bedrijf vorig jaar 12 methanol-aangedreven schepen besteld, elk ter waarde van $175 miljoen (ongeveer £130 miljoen) en met een capaciteit om 16.000 containers te vervoeren. Maersk zei dat ze van plan zijn hun methanol te betrekken van een Amerikaanse faciliteit die biogas vastlegt uit het afbreken van organisch afval op stortplaatsen.
Volgens het Britse Parlementaire Bureau voor Wetenschap en Technologie dragen de zwaar vervuilende brandstoffen van containerschepen tot wel 3% bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Een rapport uit 2022 van dat bureau toonde aan dat 95% van de Britse handel per schip werd vervoerd. Zonder 'snelle actie om de sector te decarboniseren', waarschuwde het bureau, zouden de broeikasgasemissies van de wereldwijde scheepvaart naar verwachting de komende tien jaar stijgen.