
Inwoners van Jersey, een eiland van de Britse Eilanden, overwegen een rechtszaak over giftige 'eeuwige chemicaliën' die hun water vervuilen. Deze chemische stoffen, bekend als PFAS, zijn in de jaren '90 in hun drinkwatervoorziening gelekt, en sommige eilandbewoners leggen een verband tussen hun gezondheidsproblemen en deze vervuiling.
Jersey worstelt met 'eeuwige chemicaliën'
De inwoners van Jersey, een van de Britse Eilanden, kunnen de eerste zijn die juridische stappen ondernemen tegen de vervuiling van hun water door giftige, zogenaamde 'eeuwige chemicaliën'. Deze chemische stoffen, beter bekend als PFAS, zijn door menselijk handelen in het milieu terechtgekomen en breken niet af. Ze zijn in bijna al het regenwater op aarde te vinden en zijn doorgedrongen tot in ons bloed en moedermelk. Jersey worstelt al decennia met een bijzonder ernstige vorm van deze vervuiling.
De bron van deze vervuiling op Jersey is terug te leiden naar de jaren '90, toen brandblusschuim werd gebruikt op de brandweertrainingsgrond van het vliegveld. Dit schuim lekte in de omgeving en in de waterbronnen van de eilandbewoners. Men vermoedt dat een aantal ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker, te herleiden zijn tot deze bron van vervuiling.
In 2005 sloot de regering van Jersey een geheime overeenkomst met 3M, de fabrikant van het schuim, om £2,6 miljoen (ongeveer €3 miljoen) bij te dragen aan de opruiming van de PFAS. Onder de voorwaarden van deze overeenkomst beloofde de regering geen rechtszaken tegen het bedrijf aan te spannen. De deal werd pas openbaar nadat een lokale journalist in 2021 een gelekte kopie van de overeenkomst in handen kreeg, wat leidde tot verontwaardiging onder de eilandbewoners.
Baanbrekende bloedtests onthullen omvang vervuiling
In een poging de omvang van de vervuiling te meten, voerde de regering van Jersey in 2022 een baanbrekend programma uit om het bloed van mensen die in de buurt van de luchthaven wonen, te testen op PFAS-verbindingen. Uit deze tests bleek dat 70% van de 88 geteste eilandbewoners hogere drempelwaarden van PFHxS in hun bloed had, en 30% hogere drempelwaarden van PFOS, beide PFAS-verbindingen.
Inwoners overwegen juridische stappen na bloedtests
Na het ontvangen van de resultaten van hun bloedtests, overwegen de inwoners van Jersey nu hun juridische opties. Veel van hen geloven dat hun gezondheidsproblemen het gevolg zijn van hun blootstelling aan PFAS-chemicaliën en overwegen een claim in te dienen om compensatie te ontvangen. Als dit doorgaat, zou dit de eerste collectieve actie met betrekking tot PFAS in de Britse Eilanden kunnen zijn.