
Een Britse liefdadigheidsorganisatie biedt een nieuw leven aan legkippen die na 18 maanden meestal worden geslacht. Door de kippen te herplaatsen, leveren ze nog jarenlang diervriendelijke eieren.
Herplaatsing van bijna 1 miljoen kippen
De British Hen Welfare Trust, een in Devon gevestigde liefdadigheidsorganisatie, is in 2005 begonnen met een bescheiden doel om 100 kippen te herplaatsen. Sedertdien heeft de organisatie bijna 1 miljoen kippen een nieuw leven gegeven. Ze werken samen met commerciële eierboeren in heel het VK, die hun kippen aan hen geven zodra hun legcapaciteiten beginnen af te nemen.
Kippen zijn meer dan alleen huisdieren. Ze leveren ook iets terug, namelijk eieren. Een koppel van drie tot vier kippen levert hun nieuwe eigenaars meestal een paar eieren per dag voor het ontbijt. Daarnaast brengen ze ook leven in de tuin. Ze zijn grappig, eigenzinnig en hebben allemaal individuele persoonlijkheden. Ze kunnen echt gewaardeerd worden als huisdieren.
Pleiten voor betere leefomstandigheden
Naast het herplaatsen van kippen, pleit de Britse Hen Welfare Trust ook voor betere leefomstandigheden voor de dieren. Ze zijn tegen het gebruik van kooien en bepleiten voor kleinere vrije uitloopkoppels om het welzijn te verbeteren. Hoewel de EU in 2012 het gebruik van kleine batterijkooien voor kippen verbood, zijn er nog steeds beperkingen voor kooikippen.
Herplaatsing van kippen is niet alleen een Brits fenomeen. In verschillende andere Europese landen zijn er vergelijkbare initiatieven. Zo biedt de Franse zusterorganisatie van BHWT, Champs Libres aux Poules (CLaP), commerciële kipadoptie aan in heel Zuid-Frankrijk. In Duitsland en Nederland en België zijn er ook gelijkaardige initiatieven.
Noodzaak tot verandering in kippenfokken
Hoewel het herplaatsen van kippen een positieve stap is, zijn er ook veranderingen nodig in de manier waarop kippen worden gefokt. In plaats van 'eierlegmachines' te fokken wiens gezondheid snel verslechtert, stellen experts voor om te focussen op 'dubbel doel'-rassen die een goede opbrengst van zowel eieren als vlees produceren. Dit zou ook de mannelijke dieren waardevol maken en daarnaast zou een duurzamer dieet mogelijk zijn.