
Volgens wetenschappers van de University of Exeter kunnen drijvende schaaldieren, waaronder de talrijke copepoden, een belangrijke rol spelen in het vertragen van klimaatverandering door het opslaan van enorme hoeveelheden koolstof in de oceaan.
Cruciale rol van copepoden in klimaatverandering
Copepoden, kleine, rondzwervende schaaldieren, worden beschouwd als een van de meest talrijke meercellige organismen op onze planeet. Wetenschappers geloven dat ze 'mogelijk helpen om enorme hoeveelheden koolstof in de oceaan op te slaan', waardoor ze een cruciale rol kunnen spelen in het vertragen van de klimaatverandering. Door het opslaan van koolstof helpen de copepoden om koolstof uit de atmosfeer te houden. Daarom zijn er nu drie nieuwe projecten gefinancierd door het Natural Environment Research Council (NERC) BIO-Carbon-programma om dit verder te onderzoeken.
Het onderzoek naar de invloed van copepoden
Er wordt onderzoek gedaan naar hoe deze kleine maar krachtige organismen de manier beïnvloeden waarop de oceaan atmosferische koolstofdioxide absorbeert. Recente bewijzen suggereren dat klimaatmodellen mogelijk niet volledig rekening houden met de impact van mariene organismen. Dit kan voorspellingen van de rol van de oceaan in toekomstige koolstofopslag belemmeren. Verder wordt er ook gekeken naar zieke en door virussen geïnfecteerde cellen en de impact van virale infecties op de wereldwijde koolstofcyclus.
Voor dit onderzoek wordt het beroemde onbemande autonome voertuig Boaty McBoatface van het National Oceanography Centre gebruikt om gegevens te verzamelen. De bevindingen zouden kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in de manieren waarop we de oceaan kunnen gebruiken om overtollig koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen, wat van groot belang is in de voortdurende strijd tegen klimaatverandering.