
De Griekse bosbranden, aangewakkerd door klimaatverandering, hebben een ernstige impact op het milieu, met gevolgen variërend van luchtvervuiling tot biodiversiteitsverlies en verhoogde CO2-uitstoot. De omvang van deze impact begint nu pas echt duidelijk te worden.
Verhoogde CO2-uitstoot door bosbranden
De bosbranden die sinds 17 juli in Griekenland woeden, zijn verantwoordelijk voor de hoogste uitstoot in deze tijd van het jaar in 21 jaar, volgens de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) van de EU. Het eiland Rhodos en gebieden ten westen van Athene in Attica zijn het zwaarst getroffen door de vlammenzee. De klimaatverandering is grotendeels de schuldige voor het ontstaan van de omstandigheden waarin het inferno heeft plaatsgevonden.
Het is niet alleen voor inwoners van Griekenland dat de luchtvervuiling een probleem is. Volgens voorspellingen van CAMS is rook, bestaande uit fijnstof en andere verontreinigende stoffen die geassocieerd zijn met bosbrandemissies, zuidwaarts vervoerd over de Middellandse Zee. Dit wordt bevestigd door zichtbare beelden van de rookpluimen van verschillende satellieten. Dit laat zien hoe deze bosbranden de luchtkwaliteit zullen beïnvloeden, zowel lokaal als in de bredere Middellandse Zeeregio, zeggen experts van Copernicus.
Biodiversiteitsverlies door bosbranden
Naast de enorme hoeveelheid emissies die door de hoogintensieve branden zijn vrijgekomen, is het verlies van biodiversiteit in deze kwetsbare ecosystemen een toenemende zorg voor veel milieudeskundigen. Eerder deze week beschreef de Griekse premier Kyiakos Mitsotakis het land als 'in oorlog'. 'De klimaatcrisis is al hier, het zal zich overal in de Middellandse Zee manifesteren met grotere rampen', vertelde hij aan het parlement.