
De zomer van 2022 zal de geschiedenis ingaan als een van de heetste die Azië ooit heeft meegemaakt, met recordtemperaturen en hittegolven die gevolgen hadden voor miljoenen mensen. Deze extreme temperaturen zijn een duidelijk teken van de invloed van klimaatverandering en de dringende noodzaak om wereldwijde klimaatacties te ondernemen.
Extreme hitte tart riksjatrekkers in Bangladesh
Mohammed Shukkur Ali, een riksjatrekker in zijn vijftig uit de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, heeft het dit jaar zwaar te verduren gehad. De temperatuur in de stad bereikte in april een recordhoogte van 40,6C. Het werk van Mohammed, dat al fysiek veeleisend is, werd onder deze omstandigheden nog moeilijker. Hij had geen andere keuze dan het te verdragen, aangezien hij met zijn arbeid zijn vrouw en twee kinderen moest onderhouden. Dit verhaal benadrukt de harde realiteit van de hittegolf en de impact ervan op de dagelijkse werkers.
Deze zomer hebben mensen over de hele wereld, van Noord-Amerika tot Europa, te maken gehad met verzengende hitte. Veel steden hebben recordtemperaturen gemeld. Wetenschappers hebben aangegeven dat juli 'vrijwel zeker' de warmste maand ooit zal zijn. Hoewel landen zich hebben verbonden om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5C om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, suggereren wetenschappers dat deze limiet mogelijk binnen vier jaar wordt overschreden.
Verwoestende effecten van hittegolven
Hittegolven staan bekend als een van de dodelijkste natuurrampen ter wereld - soms dodelijker dan aardbevingen, tyfoons of overstromingen. Ze kunnen wegen doen smelten, infrastructuur vernietigen en bosbranden veroorzaken. Bovendien kunnen ze bestaande gezondheidsproblemen zoals diabetes verergeren, wat het risico op uitdroging verhoogt. Extreme hitte zorgt er ook voor dat het hart harder moet werken, wat kan leiden tot hitteberoerte, orgaanfalen en zelfs de dood.
Buitengewone temperatuurstijging in Azië
Volgens een recent rapport dat is samengesteld door bijna twee dozijn klimaatwetenschappers, was de temperatuurstijging in Azië dit jaar nog hoger. In veel delen van Azië, een regio die meer dan 4,5 miljard mensen huisvest, waren de temperaturen dit jaar 2C hoger. Dit onderstreept nogmaals de dringende noodzaak voor klimaatactie in deze regio, waar de impact van klimaatverandering enorm is.
Volgens voorspellingen zal de bevolking in Azië in de komende decennia verdubbelen, met de grootste groei in steden in landen als Thailand, Indonesië en Vietnam. Dit zal leiden tot meer bouwactiviteiten in reeds hete omstandigheden, waardoor de risico's voor veel kwetsbare mensen toenemen. Zachte en adaptieve maatregelen, zoals het verminderen van de emissies en het aanpassen aan hittegolven - die alleen maar intenser en frequenter zullen worden - zijn essentieel om deze toenemende bedreiging het hoofd te bieden.