
Coca-Cola, een van 's werelds grootste gebruikers van plastic, financiert een driejarige proef aan de Universiteit van Swansea om flessendoppen te maken van CO2 uit de atmosfeer. De proef maakt deel uit van het bedrijf om tegen 2040 netto nul te bereiken.
Coca-Cola experimenteert met CO2-absorptie
Coca-Cola, wereldwijd een van de grootste gebruikers van plastic, heeft ambitieuze plannen onthuld om haar flessendoppen te maken van CO2 die uit de atmosfeer is gehaald. De onderneming financiert een driejarige proef bij de Universiteit van Swansea in een poging haar doel van netto nul emissies tegen 2040 te bereiken. Momenteel wordt het merendeel van hun plastic verpakking op een goedkope manier geproduceerd uit fossiele brandstoffen.
Het unieke aan dit proces is dat het begint met CO2 als grondstof. Dit betekent dat het proces volledig ont-fossiliseerd is en plastic produceert dat vrij is van fossiele brandstoffen en fossiele koolstof. De 'magie' gebeurt in een kleine zwarte elektrode waar een elektrische lading door een mengsel van CO2 en water wordt geleid, ethyleen (een essentieel ingrediënt in het flexibele type plastic dat voor flessendoppen wordt gebruikt) producerend.
Gevangen CO2 als hulpbron
Coca-Cola streeft ernaar om 'gevangen' CO2 als een hulpmiddel te gebruiken en het te halen uit de lucht nabij haar fabrieken of direct van haar eigen rookkanalen. Ethyleen, dat momenteel goedkoop wordt geproduceerd als bijproduct van petrochemische raffinage, resulteert in meer dan 260 miljoen ton CO2-uitstoot, wat bijna 1% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot in 2020 vertegenwoordigt.
Hergebruik van plastic cruciaal in CO2-reductie
Craig Twyford, de directeur van Coca-Cola's venturing divisie voor Europa en de Pacific, heeft verklaard dat de belofte van het bedrijf om zijn koolstofvoetafdruk met 30% te verlagen tegen 2030 voornamelijk zal worden bereikt door het gebruik van meer gerecyclede kunststoffen. Vanaf 2030 tot 2040 zal het bedrijf 'radicale weddenschappen' moeten aangaan en verschillende technologieën moeten onderzoeken.
In overeenstemming met hun inzet voor innovatie en duurzaamheid, werkt Coca-Cola ook aan een vergelijkbaar project in Californië, waar ze onderzoek financieren om CO2 om te zetten in een kunstmatige suiker. Dit toont opnieuw de wil van het bedrijf aan om nieuwe manieren te verkennen om CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.