
Een innovatief project op het Iberisch Schiereiland zet zeldzame Garrano-paarden en Europese bizons in om het risico op bosbranden te verminderen. Deze dieren spelen een cruciale rol bij het opruimen van struikgewas en vegetatie, die als brandstof dienen voor verwoestende branden.
De rol van Garrano-paarden bij brandpreventie
De Garrano-paarden, met een populatie van ongeveer 300, leven semi-wild in het Serra da Cabreira-gebergte in Portugal. Dit ras gaat terug tot in de prehistorie en heeft sinds het midden van de 20e eeuw een significante afname in aantallen gekend. Dankzij toegewijde inspanningen voor behoud, zijn hun aantallen nu gestegen tot meer dan 1.500. De paarden hebben een cruciale rol in het clearingsproces, mede dankzij hun natuurlijk graasgedrag. Ze consumeren ongeveer 30 kilogram vegetatie per dag, waardoor ze bijdragen aan brandgangen en het risico op brandverspreiding verminderen.
In Spanje benadrukt de directeur van de Europese Bison Reserve, Jesús González Ruiz, de cruciale rol van Europese bizons in het behoud van de gezondheid van het bos. De bizons, bekend om hun onderscheidloze eetgewoonten, consumeren meer dan 130 verschillende plantensoorten. Ze dragen effectief bij aan het opruimen en verjongen van het landschap en voorkomen dat de ondergroei een potentieel brandgevaar wordt.
Naar duurzame brandpreventie met 'eco-grazing'
Deze collaboratieve inspanning tussen mensen en dieren symboliseert een aanzienlijke verschuiving naar duurzame brandpreventiestrategieën. Door het benutten van de aangeboren gedragingen en vermogens van deze bedreigde rassen, werken gemeenschappen op het Iberisch Schiereiland aan het behoud van hun rijke natuurlijke erfgoed tijdens het waken voor de verwoestende impact van bosbranden. Zij hopen dat deze vorm van 'eco-grazing' ook naar andere gebieden zal verspreiden.