Australië biedt onderdak aan Tuvaluaanse burgers die worden verdreven door klimaatverandering

IInge 10 november 2023 16:19

Australië heeft een 'reddingslijn' aangeboden aan het eilandnatie Tuvalu om inwoners te helpen ontsnappen aan de stijgende zeespiegel en de toenemende stormen veroorzaakt door klimaatverandering. Het plan zal in eerste instantie tot 280 Tuvaluanen per jaar toestaan om naar Australië te komen.

Een speciaal pad naar Australië

Australische premier Anthony Albanese kondigde tijdens een vergadering van Pacifische leiders op 10 november in de Cook Eilanden een plan aan dat in eerste instantie tot 280 Tuvaluanen per jaar toelaat om naar Australië te komen. Gezien de impact die klimaatverandering heeft op Tuvalu, gelooft Albanese dat de bevolking de keuze verdient om te leven, studeren en werken op andere plekken. Dit speciale pad dat Australië aanbiedt, zal de burgers van Tuvalu toegang geven tot Australische diensten, waardoor ze op een waardige manier kunnen verhuizen.

De baanbrekende Falepili Unie

Premier Anthony Albanese noemde de nieuwe overeenkomst 'baanbrekend' en verklaarde dat deze dag herinnerd zal worden als belangrijk omdat het een erkenning is dat Australië deel uitmaakt van de Pacifische familie. De bilaterale samenwerking tussen de twee landen kwam op verzoek van Tuvalu. De naam van het nieuwe verdrag, de Falepili Union, is afgeleid van het Tuvaluaanse woord voor de traditionele waarden van goede nabuurschap, zorg en wederzijds respect.

Behalve het aanbieden van een nieuw pad voor Tuvalu, heeft Australië zich in het kader van deze overeenkomst ook verplicht om deze Pacifische natie te verdedigen tegen militaire agressie. Tuvalu heeft op zijn beurt toegezegd geen defensiepacten met andere landen aan te gaan zonder de goedkeuring van Australië. Beide landen hebben zich dus ertoe verbonden elkaar te ondersteunen bij dergelijke uitdagingen als klimaatverandering.

Toename van overstromingen en zeewaterintrusie

Volgens een beoordeling van NASA's Sea Level Change Team ligt veel van het land en de kritieke infrastructuur van Tuvalu dit jaar al onder het niveau van het huidige hoogwater. Dit team heeft voorspeld dat Tuvalu tegen het einde van de eeuw meer dan 100 dagen per jaar te maken zal hebben met overstromingen, en dat zeewaterintrusie – een van de gevolgen van de stijgende zeespiegel – vaker zal voorkomen en in de komende decennia in ernst zal toenemen.

Financiering voor kustaanpassingsproject van Tuvalu

Australië heeft zich tevens gecommitteerd aan het bieden van extra financiering aan Tuvalu's Coastal Adaptation Project. Dit project heeft als doel het land rond het hoofdeiland Funafuti met ongeveer 6 procent uit te breiden, in een poging de Tuvaluanen in hun thuisland te houden. De stijgende zeespiegel en de frequente overstromingen maken dit echter een uitdagende opgave.

Wijziging van de grondwet in Tuvalu

In september heeft Tuvalu een belangrijke wijziging in zijn grondwet doorgevoerd, met de verklaring dat zijn staatsbestel eeuwig zou blijven bestaan, zelfs als de gevolgen van klimaatverandering of enige andere ramp zouden leiden tot het verlies van zijn fysieke grondgebied. Dit is een duidelijk signaal dat de natie ondanks de dreigende effecten van klimaatverandering zijn soevereiniteit en identiteit wil behouden.

Als onderdeel van zijn aanpassingsstrategie plant Tuvalu ook de bouw van een digitale versie van zijn land, waarbij eilanden en monumenten worden gerepliceerd en zijn geschiedenis en cultuur worden bewaard. Dit is een innovatieve manier om het erfgoed van de natie te behouden, zelfs als het fysieke eiland door de stijgende zeespiegel dreigt te worden overspoeld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.