Antarctica ontdooit: Wetenschappers waarschuwen voor toenemende hittegolven

IInge 8 augustus 2023 13:13

Een nieuw rapport waarschuwt dat er snellere actie nodig is om de extreme weersomstandigheden in Antarctica aan te pakken. Zelfs in dit afgelegen en verlaten deel van de wereld worden temperatuurrecords gebroken, wat aantoont dat het continent niet immuun is voor de extreme weersomstandigheden die door menselijke activiteit worden veroorzaakt.

Klimaatverandering veroorzaakt extreem weer in Antarctica

Hoewel Antarctica een van de meest afgelegen en desolate plekken op aarde is, worden hier toch temperatuurrecords gebroken. Volgens een nieuw artikel in Frontiers in Environmental Science is het zuidelijkste continent niet geïsoleerd van het extreme weer dat door menselijke klimaatverandering wordt veroorzaakt. Martin Siegert, een glacioloog en professor aan de Universiteit van Exeter, en tevens hoofdauteur van het artikel, meldt dat er vorig jaar de grootste hittegolf ooit in termen van afwijking van de normale temperatuur in Antarctica plaatsvond. Temperaturen die normaal gemiddeld rond de -50 graden Celsius liggen, stegen naar -10 graden Celsius, iets wat volgens Siegert absoluut ongehoord is.

Smelten van ijs bedreigt stijging van de zeespiegel

Het westelijke uiteinde van Antarctica, met name het schiereiland, heeft een dramatische ijskap smelt meegemaakt. Dit bedreigt een aanzienlijke zeespiegelstijging in de komende eeuwen, terwijl het oostelijke deel soms ijs heeft aangewonnen. Een westelijke gletsjer smelt zo snel dat wetenschappers hem de 'Doomsday Glacier' hebben genoemd. En het zee-ijs in Antarctica varieerde van recordhoogtes naar schokkend lage hoeveelheden die nog nooit eerder werden gezien. Siegert waarschuwt dat een veranderend Antarctica slecht nieuws is voor onze planeet. Als de trend doorzet, zullen kustlijnen verdwijnen en zal de opwarming van de aarde toenemen door het verlies van het zonlicht dat door ijs wordt weerkaatst.

Historisch laag zee-ijsniveau door menselijke activiteit

Een verandering die verband houdt met menselijke activiteit. 'Dit is inderdaad een sterke indicatie van klimaatverandering', zegt Helen Fricker, professor geofysica aan de Scripps Institution of Oceanography aan de Universiteit van Californië, San Diego, die niet betrokken was bij het onderzoek. Siegert en zijn team onderzochten verschillende factoren, waaronder hittegolven, verlies van zee-ijs, instorting van ijsplanken en de impact op de biodiversiteit. Volgens hen is het zee-ijs op een historisch dieptepunt, een grote zorg: in de Antarctische Juli is het gemiddelde oppervlak van het zee-ijs onder het vorige dieptepunt van 2022 gedoken. En ijsplanken, die de grootte kunnen hebben van verschillende grote gebouwen, worden ook bedreigd omdat ze smelten en uiteindelijk instorten.

'Ik ben geen alarmist, maar wat we zien is alarmerend', zegt Waleed Abdalati, een milieuonderzoeker aan de Universiteit van Colorado, die niet betrokken was bij het onderzoek. Hij benadrukt dat extreme gebeurtenissen één ding zijn, maar als ze superimposed worden op een trend - een trend van wereldwijde opwarming die deze extreme gebeurtenissen verhoogt - dat is een reden tot bezorgdheid. 'We kunnen gebeurtenissen aan', voegt hij toe, 'maar we kunnen niet omgaan met een gestage toename van die destructieve gebeurtenissen.' Klimaatwetenschappers zeggen dat we ons hierop moeten voorbereiden door de uitstoot van broeikasgassen te blijven verminderen en aanpassingsmaatregelen voor de zeespiegelstijging en extreem weer over de hele wereld te introduceren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.