Alarmerend lage niveaus van zee-ijs rondom Antarctica: een nieuwe zorgwekkende mijlpaal

JJanneke 17 september 2023 01:26

Nieuwe satellietdata tonen zorgwekkend lage niveaus van zee-ijs rondom Antarctica, een regio die eerder bestand leek tegen de opwarming van de aarde. Dit markeert een nieuwe, zorgwekkende mijlpaal en deskundigen waarschuwen voor de verstrekkende gevolgen van een instabiel Antarctica.

Schokkende daling van zee-ijs in Antarctica

Satellietmetingen tonen dat de omvang van het zee-ijs rondom Antarctica aanzienlijk lager is dan eerder geregistreerde winterlevels. Dit verontrustende feit markeert een nieuwe mijlpaal voor een regio die tot nu toe resistent leek tegen de opwarming van de aarde. Deskundigen die het zee-ijs in de gaten houden, waaronder Walter Meier van het National Snow and Ice Data Center, geven aan dat ze nog nooit zoiets hebben gezien en noemen het zelfs 'bijna verbijsterend'.

Antarctisch zee-ijs bereikt historisch dieptepunt

Het huidige oppervlak van het zee-ijs dat op de Antarctische Oceaan drijft, meet minder dan 17 miljoen vierkante kilometer. Dit betekent dat er 1,5 miljoen vierkante kilometer zee-ijs minder is dan het gemiddelde in september, en het is zelfs veel lager dan eerdere winterlaagterecords. Om een idee te geven van de omvang: dit komt overeen met een gebied van ontbrekend ijs dat ongeveer vijf keer de grootte van de Britse eilanden is.

Gevolgen van instabiel Antarctica

De instabiliteit van Antarctica kan grote gevolgen hebben voor onze planeet. Het enorme ijsvlak van dit continent speelt een cruciale rol bij het reguleren van de planeettemperatuur. Het witte oppervlak reflecteert de zonne-energie terug de atmosfeer in en koelt ook het water in de omgeving en eronder af. Zonder dit verkoelende ijs kan Antarctica transformeren van de koelkast van de aarde naar een radiator, waarschuwen experts.

Wetenschappers zijn nog volop bezig met het identificeren van alle factoren die hebben geleid tot de lage zee-ijsniveaus van dit jaar. De studie van trends in Antarctica vormt altijd al een uitdaging, met zijn afgelegen locatie en gebrek aan historische informatie. Dr. Robbie Mallet van de Universiteit van Manitoba, die gevestigd is op het Antarctisch schiereiland, merkt op dat het zee-ijs veel kwetsbaarder is dan men dacht en dat dit de onderzoeken bemoeilijkt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.