Actie nodig: Zonder vermindering van uitstoot wordt extreme hitte de 'nieuwe norm'

IInge 21 juli 2023 15:17

Experts waarschuwen dat als we vandaag niet stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, de extreme hitte die we nu ervaren het nieuwe normaal zou kunnen worden. Ongekende hittegolven en zware regenval hebben wereldwijd tot dodelijke overstromingen geleid. Maar hoe komt dit en is klimaatverandering de schuldige?

Het effect van klimaatverandering op extreme weersomstandigheden

Klimaatverandering zorgt niet alleen voor hogere temperaturen. Weerpatronen worden verstoord, wat leidt tot een verhoogde frequentie en intensiteit van extreme gebeurtenissen - met name hoge temperaturen en zware regenval. Volgens Alvaro Silva, een expert van de afdeling klimaatwetenschappen van de WMO, tonen een toenemend aantal studies de connectie aan tussen snelle opwarming en veranderingen in essentiële weerpatronen. Door de viermaal snellere opwarming van de Noordpool suggereren onderzoeken dat hogere temperaturen in deze regio de sterke winden, bekend als de straalstroom, vertragen.

Het begin van het weerfenomeen El Niño in juni wordt verwacht de frequentie en intensiteit van deze extreme gebeurtenissen te versterken. Dit betekent dat het water in de oostelijke Stille Oceaan warmer is dan normaal, wat extreem weer een boost geeft. Gecombineerd met de extra opwarming door klimaatverandering leidt dit tot recordtemperaturen. "De ontwikkeling van El Niño, een natuurlijk fenomeen dat betrekking heeft op het vrijkomen van warmte uit de Stille Oceaan, draagt ook bij aan de hitte," vertelt Dr. Friederike Otto, hoofddocent klimaatwetenschap aan het Grantham Institute for Climate Change and the Environment.

Menselijke invloed op extreme weersomstandigheden

Klimaatwetenschappers gebruiken complexe computersimulaties om te bepalen of mensen extreme weersomstandigheden verergeren. In april van dit jaar leed het noordwesten van Afrika, Spanje en Portugal onder een andere recordbrekende hittegolf. Spanje zag in het zuiden van het land de heetste apriltemperatuur ooit met 38,8C op de luchthaven van Cordoba. Deze drie dagen van uitzonderlijke hitte kwamen bovenop historische meerjarige droogte in veel van deze regio's. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de hittegolfevenement van 26-28 april "minstens 100 keer waarschijnlijker" was vanwege de klimaatcrisis.

De 'nieuwe norm' zonder vermindering van fossiele brandstoffen

"Als we vandaag zouden stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, zou wat we nu ervaren het nieuwe normaal worden," zegt Dr. Friederike Otto. "Maar zolang we fossiele brandstoffen verbranden, zal het klimaat blijven opwarmen en zullen we extremen zien die veel heter zijn dan dit jaar." Het is duidelijk dat er dringend actie nodig is om de wereldwijde uitstoot te verminderen om de toenemende extremen in de toekomst te beperken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.